Fem coronanyheter onsdagen den 8 april

Uppdaterad 2020-04-09 | Publicerad 2020-04-08

687 döda i Sverige, regeringen svarar på Trumps kritik och bortgångne musiklegendaren John Prine sörjs av stjärnor som Bruce Springsteen och Bon Iver.

Här är fem nyheter om coronaviruset onsdagen den 8 april.

● 687 döda i Sverige

687 personer i Sverige har dött av covid-19, meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen. Kurvan över smittade planar ut i Stockholm – men stiger ute i landet, enligt statsepidemiologen.

– Möjligen är vi på gång med ett skifte, säger Anders Tegnell.


● Detta kan du göra själv – för att avlasta vården

De flesta coronapatienter som kommer till intensivvården har dubbelsidig lunginflammation, är svårt uttorkade och har haft hög feber och diarréer i en vecka. Läkare och sjuksköterskor uppmanar nu de som smittats att ta bättre hand om sig i ett tidigt skede – för att avlasta vården.

– Du ska dricka mycket och träna lungorna, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.


● Regeringen svarar Trump: Faktafel

Donald Trump kritiserade Sveriges coronastrategi i natt. Utrikesminister Ann Linde kallar kritiken felaktig och anser att presidentens utspel är dåligt för Sverige.

– Han har faktafel, säger hon i ”Malou efter tio”


● Musiklegendar död i corona

Artister som Bruce Springsteen och Bon Iver sörjer att John Prine har avlidit till följd av covid-19. John Prine har beskrivits som en av de mest inflytelserika låtskrivarna inom folk-, americana- och countrymusik det senaste halvseklet.

Countrylegendaren blev 73 år gammal.


● Pandorna fick äntligen till det – när viruset stängt djurparken

De har hoppats i tio år – och snart kanske det äntligen kan bli en efterlängtad pandafödsel på djurparken Ocean i Hongkong. Jättepandorna Ying Ying och Le Le har inte velat para sig – förrän nu när djurparken stängt på grund av coronaviruset.


PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen