Piteå anmäler sig själv efter barnvåldtäkter

TT

Publicerad 2019-09-29

Mannen dömdes till tio års fängelse av Luleå tingsrätt. Arkivbild.

Piteå kommun har anmält sig själv för socialtjänstens hantering av en man som senare dömdes till tio års fängelse för flera fall av grov våldtäkt mot barn, skriver Norrbottens-Kuriren.

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg bygger på avvikelserapporter som konstaterar att socialtjänsten inte inledde någon utredning sedan den 32-årige mannen gripits för innehav av barnpornografiskt material, trots att han hade vårdnaden av barn.

I en annan rapport skriver socialsekreterarna att mannen har utsatt ett barn för våldtäkt och sexuella övergrepp. Mannen träffade barnet en till två gånger i månaden tillsammans med umgängesstöd i socialtjänstens lokaler, och våldtog det på en toalett i samband med träffarna, skriver tidningen.

Socialsekreterarnas förslag om att föräldrarna inte skulle följa barnet till toaletten fick inte gehör hos cheferna, enligt Norrbottens-Kuriren.

Övergreppen som mannen dömdes för, enligt åtalet 19 grova våldtäkter mot sammanlagt tre barn, ägde rum under en tidsperiod på sex år. Mannen har erkänt flera av övergreppen.

Följ ämnen i artikeln