Ny forskning: Vårdplaner kan urholka patienters rättssäkerhet

Publicerad 2019-09-30

Arkivbild

Ny forskning från Malmö universitet visar att standardiserade planer för att hantera olika hälsotillstånd riskerar att urholka patienters rättssäkerhet.

I dag används standardiserade vårdplaner för att säkerställa att patienter med liknande hälsotillstånd får samma vårdinsatser. Forskaren Lotta Wendel, kan nu visa att utformningen av det standardiserade vårdplanerna kraftigt varierar i landet och i vissa fall också inom en och samma region.

– Det har visat sig att det inte alltid är patientens bästa som har styrt utformningen av dessa mallar. I sina värsta former riskerar mallarna för dokumentation att sätta patientens rättssäkerhet ur spel. I de fall patienter behöver en mer komplex vårdplanering finns det starka skäl för att undvika standardiserade planer, säger Lotta Wendel, i ett pressmeddelande, från Malmö universitet.

Forskningen visar också att majoriteten av de standardiserade vårdplanerna inte är konstruerade för att möta patientens rätt till information. I förlängningen innebär det att vårdplaneringen riskerar att framstå som obegriplig och otillgänglig för patienten, fortsätter pressmeddelandet.

LÄS VIDARE