Ilska över migrantförvar och gränspolis

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-07-02

"Människor dricker ur toaletter", twittrade en upprörd demokratisk kongressledamot efter att ha besökt anläggningar där migranter som olagligt tagit sig in i USA hålls.

Gränspolisen nekar till uppgifterna – samtidigt som man söker hantera anklagelser om att anställda i en stängd nätgrupp uttryckt sig grovt nedsättande om migranter.

Även de besökande kongressledamöterna, som är medlemmar i representanthusets spansktalande arbetsgrupp, uppges få sig en släng av sleven i den stängda gruppen på Facebook. De kallas för slynor och i gruppen skojas om att kasta burritos på dem. En mycket vulgär sexuell illustration av en av besökarna, New Yorkledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, har publicerats, enligt sajten Pro Publica som arbetar med grävande journalistik.

"Fullkomligt opassande"

Pro Publica skriver att Facebookgruppen har cirka 9 500 pensionerade och aktiva gränspoliser som medlemmar. Där förekommer grovt språk, sexism och skämt om döda migranter.

USA:s gräns- och tullmyndighet CBP, som gränspolisen sorterar under, fördömer uppgifterna och medger att Facebookgruppen kan innefatta ett antal anställda, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Dessa inlägg är fullkomligt opassande och strider mot den värdighet och integritet jag ser – och förväntar mig – från våra agenter varje dag", säger Carla Provost, chef för landets cirka 20 000 gränspoliser, i ett uttalande och lägger till att anställda som brutit mot reglerna kommer att ställas till svars.

Alexandria Ocasio-Cortez å sin sida anser att gruppen visar på en "våldsam kultur" inom gränspolisen. Efter att tillsammans med sina kollegor besökt flera förvar utefter Texas södra gräns var hon mycket kritisk mot vad hon beskriver som trånga celler, bristande hygien och gränspolisens attityder, enligt rapporter i amerikanska medier.

Politiskt splittrande

Ocasio-Cortez utspel om toalettdrickande, som är utförligt beskrivet med bild på hennes Twitterkonto, förnekas dock som "fullkomligt osant" av gränspolisens verksamhetschef Brian Hastings enligt nyhetskanalen CNN. Hastings säger att det finns ordentliga lager och att många migrantförvar ser ut som detaljhandelskedjan Costco.

Frågan om hur gripna migranter tas omhand är politiskt polariserad i USA. Den konservativa tv-kanalen Fox News , som ideologiskt anses stå Trumpstyret nära, bevakade också Ocasio-Cortez besök vid gränsen. Men i deras rapport framhålls att kongressledamoten uppträdde hotfullt och skrek åt gränspoliser.

Ocasio-Cortez är dock inte den första att klandra situationen i de överfulla migrantboendena. Andra politiker och människorättsgrupper har också slagit larm, i synnerhet rörande familjeseparationer. De senaste månaderna har frågan ställts på sin spets, då gripandena av människor som olagligt försökt ta sig över USA:s södra gräns ökat dramatiskt.

Demokraters fel?

President Donald Trumps styre anser att det är Demokraternas fel, eftersom partiet bland annat inte velat skjuta till resurser för att stärka gränspolisen och bygget av Trumps utlovade gränsmur mot Mexiko. Nyligen godkändes dock ett nödhjälpspaket på motsvarande 45 miljarder kronor för att hantera migrantkrisen vid gränsen.

Följ ämnen i artikeln