Esmeralda blev bara 3: ”Visste inget annat än att vi är hennes familj”

Familjehemsföräldrarna kräver en lex Esmeralda

Uppdaterad 2020-08-06 | Publicerad 2020-03-10

Flickan blev bortlämnad redan på BB men hos familjehemsföräldrarna Melinda och Lasse fick hon leva sina första år i trygghet.

Då beslutade domstolen om en återförening med de biologiska föräldrarna.

Nu är Esmeralda, 3 år, död.

Esmeralda blev bara tre år.

En lex Esmeralda.

Det är familjehemsföräldrarna Lasse Lundberg och Melinda Jacobs önskan efter att en treårig flicka, Esmeralda, hittades död i en lägenhet i Norrköping den 30 januari.

Trots att det var i deras tegelvilla flickan tog sina första steg vet paret mycket lite om hennes sista månader i livet.

Vägen till katastrofen började när kammarrätten i Jönköping beslutade att Esmeralda skulle återförenas med sina biologiska föräldrar.

– Då rasade hela vår värld. Det var helt fruktansvärt. Jag trodde aldrig att det kunde gå så illa, säger Melinda Jacobs.

Flickan hade då varit ett ärende för socialtjänsten ända sedan födseln. Hennes biologiska föräldrar hade långvarig kontakt med både den psykiatriska vården och missbruksvården. Hennes pappa har dömts för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse till grov misshandel.

De biologiska föräldrarna lämnade Esmeralda redan på BB.

Utan att ens ha fått ett namn placerades flickan först på jourhem, några veckor senare familjehemsplacerades hon hos Melinda Jacobs och Lasse Lundberg.

– Vi älskade Esmeralda från första stund. Hon var precis som våra biologiska barn en alldeles självklar del av familjen, säger Lasse Lundberg.

Flickan utvecklades snabbt och knöt an till sina nya föräldrar.

– Esmeralda var helt fantastisk. Extremt sensitiv och duktig på att läsa av människor och situationer. Den sista hösten utvecklades hon något enormt, fick lite skinn på näsan. Hon var väldigt känslomässig och skrattade när hon var glad och skrek rakt ut när hon var arg, säger Lasse Lundberg.

Lasse Lundberg och Melinda Jacobs hade god koll på att en familjehemsplacering inte kan tas för given över tid. Men i Esmeraldas fall var omständigheterna så graverande att socialtjänsten bedömde att flickan skulle få växa upp hos dem. Hennes placering var skyddad av sekretess där det främsta hotet var den biologiska pappan.

– De sa att det var frågan om en uppväxtplacering, säger Lasse Lundberg.

Men så skulle det inte bli.

Strax före Esmeraldas tvåårsdag överklagade de biologiska föräldrarna familjehemsplaceringen.

Flickans advokat tvärvände

Förvaltningsrätten beslutade dock att Esmeralda skulle stanna hos Lasse och Melinda såsom socialtjänsten ville.

Men de biologiska föräldrarna överklagade till kammarrätten till Jönköping.

Under förhandlingen uppdagades att flickans oberoende juridiska ombud hade tvärvänt. Martin Bengtsson på advokatbyrån Choice gick emot socialtjänsten och krävde att treåriga Esmeralda skulle återförenas med sina biologiska föräldrar. Advokaten vill inte svara på några frågor om sitt beslut ,eller vad han hade för underlag, men skriver i ett sms att föräldrarna hade en bättre situation än tidigare, vid kammarrättens beslut.

Kammarrätten höll med om att ett uppbrott från familjehemmet skulle innebära en stor påfrestning för den treåriga flickan. Men i domen skriver man med hänvisning till ett prejudikat från 2012 att “risken för skada vid en separation från ett familjehem inte ska vägas in i bedömning av om vården ska upphöra”.

Esmeralda tvingades lämna familjehemmet efter de biologiska föräldrarnas överklagan.

Trots att de biologiska föräldrarna, enligt ett stort reportage i Dagens Nyheter, hade vägrat genomföra några drogtester slog kammarrätten fast att Esmeralda skulle lämna familjehemmet.

Efter att domen vunnit laga kraft påbörjades en så kallad hemslussning där Esmeralda skulle lära känna sina biologiska föräldrar.

– Hon visste inget annat än att vi är hennes familj. Det tog jättehårt på henne. Hon backade i utvecklingen, började ha blöja igen och gick ner i vikt. Det var en enorm påfrestning på henne, säger Melinda Jacobs.

Samtidigt skulle familjelivet pågå parallellt.

– Transportsträckan från när domen kom till när vi lämnade henne för sista gången var fruktansvärd. Man försökte ju leva hyfsat som en normal familj men det var svårt, säger Lasse Lundberg.

I april förra året lämnade Lasse och Melinda Esmeralda till hennes biologiska föräldrar.

Då visste de inte att det var sista gången de skulle träffa henne.

– Det fanns en överenskommelse om att vi skulle ha ett umgänge men det bröt de direkt. De blockerade mig och ville inte ha med oss att göra, säger Melinda Jacobs.

Den 30 januari hittades Esmeralda död hemma hos de biologiska föräldrarna – som anhölls för vållande till annans död och brott mot griftefriden. I flickans kropp har det enligt DN hittats spår av opiater.

Nekar till brott

Kammaråklagare Anna Lander har delat ut yppandeförbud i förundersökningen och vill inte kommentera utredningen eller avge någon prognos om när det kan väntas ett åtal.

I slutet av februari försökte åklagaren få den biologiska mamman omhäktad misstänkt för mord. Men tingsrätten landade i att det fortsättningsvis är grovt vållande till annans död som ska vara orsaken till att kvinnan hålls inlåst.

Veckan innan hade kvinnans medmisstänkta – Esmeraldas pappa – hittats död i häktet. Polisen vill inte uttala sig om dödsorsaken men misstänker varken brott eller självmord.

Både den biologiska mamman och pappan, medan han levde, har nekat till brott.

– Hon nekar till att ha vållat flickans död. Utifrån min klients perspektiv är det en tragisk olyckshändelse, säger mammans advokat Per Oehme, som i övrigt är belagd med yppandeförbud.

”Kanske går åt pipan”

Oehme anser att det var rätt beslut från kammarrätten att avsluta familjehemsplaceringen av Esmeralda.

– De biologiska föräldrarna hade ingen omsorgsbrist då.

Om principerna som låg till grund för beslutet säger han:

– Enligt mitt förmenande fungerar den här lagstiftningen, som bygger på huvudprincipen att barn och föräldrar ska återförenas. Sen att det kanske går åt pipan någon gång ibland är ju en annan sak, säger Per Oehme.

För familjehemsföräldrarna har de gångna månaderna varit kaotiska. Samtidigt som de sörjer Esmeralda har de ingen rätt till någon information kring flickans dödsfall. De vet inte ens när hon ska begravas.

Mitt i sorgen hoppas de att Esmeraldas död ska föra något gott med sig. De önskar en lex Esmeralda och att en lagändring ska styrka barnens rätt som nu får stå tillbaka för biologiska föräldrars rätt till återförening. Enligt artiklar i DN har både regeringen och oppositionen varit positiva till en lagändring där socialtjänsten ska ges större inflytande i liknande processer och där barnet alltid ska sättas i första rummet.

– Förlusten av Esmeralda kommer vi aldrig att komma över. Men man vill ändå försöka ge henne någon form av upprättelse. Att hon inte dog alldeles förgäves. För mig är det därför helt uppenbart att de här lagarna måste ändras, säger Lasse Lundberg.

ANNONS