Larmet från vården: Kommer inte orka

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-03-17

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arkivbild.

Personal i sjukvården föreslås arbeta 12-timmarspass, jobba utan raster, och ställa in semestern.

– Jag är orolig över att de inte kommer orka. Vi kommer att få se väldigt höga sjukskrivningstal, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Situationen är ansträngd på många håll inom vården efter flera intensiva månader.

– Det har varit en mycket hektisk höst och vinter med beläggningar på över 110 procent nästan över allt. Normalt avtar det lite efter influensan i februari innan det ökar inför sommaren igen, berättar Sineva Ribeiro.

Men nu uteblir alltså den normalt sett lugnare perioden, och i stället måste vårdpersonalen arbeta mer.

– Våra medlemmar får förslag på 12-timmarspass, att jobba utan raster, eller att ställa in sommarsemestern. Om det här viruset börjar dala i juni, vilket det verkar som, kommer den vanliga sommarpuckeln därefter. Det blir ett tufft år och jag tror vi kommer att få se väldigt höga sjukskrivningstal. Jag är orolig över att vårdpersonalen inte kommer orka, säger Sineva Ribeiro.

Brist på personal

En fara med det nuvarande utbrottet av coronavirus är att antalet intensivvårdsplatser inte ska räcka till. Enligt Vårdförbundet beror det här på bristen på utbildad personal, och skulle kunna lösas med några ganska enkla åtgärder.

– Regionerna behöver inventera hur många intensivvårdsutbildade sjuksköterskor man kan få in. Det finns en del kompetens som inte utnyttjas. En del som har dubbel specialistutbildning och jobbar med den andra specialiteten, andra som studerar, säger Sineva Ribeiro och fortsätter:

– Vi får frågor hela tiden, exempelvis från en intensivvårdssjuksköterska som studerar till barnmorska som skulle kunna rycka ut, men som inte kan göra det i dag utan att avsluta sin utbildning och bli återbetalningsskyldig till CSN.

"Fylls inte på"

Bristen på utrustning och material inom vården är ett annat problem förbundet får många frågor om.

– Det verkar inte fyllas på som det ska, regionerna och Socialstyrelsen måste ta det ansvaret. Vi har en sjukvård utan lager och agerade inte i tid. Så fort utbrottet kom i gång i Kina borde lagren fyllts på ute i regionerna, säger Ribeiro.