Symbolladdad kröning av Thailands kung Rama X

TT TT-Reuters

Uppdaterad 2019-05-10 | Publicerad 2019-05-04

När Maha Vajiralongkorn kröntes till kung Rama X hade allt annat i Thailand underordnad betydelse.

– Jag ska regera med rättfärdighet, sade han i sitt första dekret.

Exakt klockan 10.09 på förmiddagen i Bangkok – ett enligt astrologerna lyckosamt klockslag – fick en vitklädd Maha Vajiralongkorn heligt vatten hällt över huvudet. Samtidigt avfyrade kanoner runt det kungliga palatset tio salvor i salut.

Vid lunchtid placerades den gyllene huvudbonaden på huvudet, höjdpunkten på den tre dagar långa kröningsceremonin. 66-årige Maha Vajiralongkorn fick då den officiella titeln Rama X, som den tionde kungen i Chakridynastin.

Thailändarna hade väntat länge på den stunden. Den viktiga ceremonin kunde inte inledas förrän sorgeperioden var över efter företrädaren, landsfadern Bhumibol Adulyadej, som dog 2016.

Den utdragna kröningen pågick under hela dagen och innefattade symbolladdade buddhistiska och hinduiska ritualer, och kan spåras flera århundraden bakåt.

Han utsågs även till en så kallad Devaraja, ett förkroppsligande av gudarna – i praktiken en levande gud.

Kungligt horoskop

Under dagen bytte kungen om till traditionell uniform och tog plats på en tron i trä, där heligt vatten hälldes på hans händer i en smörjningsritual. Utvalda högheter, bland dem juntachefen och premiärministern Prayuth Chan-O-Cha, hällde vattnet från åtta olika positioner som representerade olika väderstreck.

Vattnet kom från 117 källor, alla välsignade av munkar och präster. Redan inhämtandet och välsignandet av vattnet sändes i alla thailändska tv-kanaler.

Den invecklade kröningen fortsatte med att den renade kungen under olika ceremonier fick en plakett med sitt namn, sin titel, det kungliga horoskopet och det kungliga sigillet. När han senare fått de kungliga regalierna, bland dem en sju kilo tung guldkrona prydd med diamanter, utfärdade han sitt första kungliga dekret.

– Jag ska fortsätta, bevara och bygga vidare på det kungliga arvet och ska regera med rättfärdighet till gagn och lycka för folket för alltid, sade han från sin tron.

Det första dekret en nykrönt kung yttrar är tänkta att fånga essensen av hans styre, och kungens ord liknade faderns.

Politisk förvirring

I sitt första tal inför kungafamiljen och regeringsföreträdare manade kungen till nationell enighet:

– Jag bjuder in alla här och det thailändska folket att dela min beslutsamhet och arbeta tillsammans för nationens framgång och folkets lycka som främsta mål.

Senare under kvällen utropade han sig till buddhismens beskyddare.

Under ceremonierna följdes kungen av landets nya drottning, Suthida Vajiralongkorn Na Ayutthaya. Paret gifte sig överraskande tidigare denna vecka. Efter lördagens ritualer väntades kungaparet utföra en religiös ritual inne i det kungliga palatset, där de sedan ska övernatta.

Kröningen, som uppskattas kosta motsvarande 300 miljoner kronor, följs på söndagen av allmänt firande och sedan av möten med utländska dignitärer.

– Jag är överlycklig... Det kommer aldrig mer komma en chans som denna, det är en händelse för livet, sade en av de besökare som samlats utanför det kungliga palatset dagen till ära.

Först efter ceremonin och firandena kan landets politiska ledning fortsätta med samtal om regeringsbildning. Det råder fortsatt politisk förvirring efter parlamentsvalet den 24 mars, det första sedan militärkuppen 2014, och båda sidor, militärjuntan och oppositionen, ser sig som segrare.