Skärpta rutiner efter dödsolycka

TT

Publicerad 2019-08-15

En pojke omkom i april när han blev påkörd av ett tåg i Kristianstad. Arkivbild.

Trots två påstötningar till Kristianstad kommun lämnades ett gapande hål i ett staket bredvid järnvägen öppet. Det ledde till en dödsolycka – den 9 april tog sig en liten pojke igenom och blev påkörd av tåget.

I en rapport föreslås nu åtgärder för att något liknande aldrig ska upprepas.

Den första informationen om hålet i staketet kom i ett telefonsamtal från den entreprenör som arbetat med ett bygge nära järnvägsspåret. I det fallet var informationen ofullständig och det brast i kommunikationen, enligt kommunens rapport.

Det andra larmet om hålet kom via e-post från Trafikverket, som kontaktats av en kvinna som uppmärksammat det. Men mejlet nådde inte rätt person inom kommunen.

"Det går aldrig att helt undvika missförstånd i kommunikation mellan människor, men jag hoppas att den här rapporten ska skapa en ökad medvetenhet och tydlighet om vilka kontaktvägar som gäller", säger Kristianstads kommundirektör Christel Jönsson i ett pressmeddelande.

Rutinerna för kommunens interna kommunikation ska förtydligas och kommunen ska också förtydliga utåt hur man gör en felanmälan till kommunen. Även utformningen av entreprenadavtal ska ses över.

Rapporten tar inte ställning i skuldfrågan, den utreds av polisen.

Följ ämnen i artikeln