BO: Hellre en anmälan för mycket än en för lite

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-10-30

Barnombudsman Elisabeth Dahlin (BO). Arkivbild.

Visa civilkurage och gör en anmälan om du misstänker att barn far illa, uppmanar Barnombudsmannen. Hellre en gång för mycket än en gång för lite, anser hon.

Rapporten om barnen i Ystad, som förvägrats skolgång av sina föräldrar och som konstaterats fara illa, innebär hård kritik mot kommunens agerande. Bland annat kritiserar utredaren Anne-Marie Begler kommunen för bristande styrning och kompetens, och brister i anmälningsskyldigheten.

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin konstaterar att omvärlden ofta haft sina misstankar, när det senare visat sig att barn farit illa. Men anmälningarna har inte kommit in till kommunen eller inte kommit rätt, förklarar hon.

Anonyma anmälningar

– Alla har ansvar för att anmäla om man upptäcker att barn far illa, och vissa har till och med skyldighet i lag att anmäla, som skola, socialtjänst och hälsovård. Men privatpersoner kan också anmäla, och dessutom anonymt, säger hon.

Hon vill understryka vikten av att göra en anmälan om misstankarna kommer upp. Det kan rädda barn från att fara illa.

– Hellre en anmälan för mycket än en för lite. Det krävs civilkurage. Om det inte är någon fara med barnet så är det ju bara bra.

– När man anmäler som privatperson behöver man inte ta något ansvar, det är socialtjänsten som ska göra det.

Kommunerna måste också se till att ta hand om de anmälningar som kommer, understryker hon.

– Ofta är det inte något fel på lagstiftningen, utan hur den efterlevs, att det inte finns rutiner. Det behövs kunskap, och det krävs dokumentation av anmälningar som kommer in.

Barnkonvention blir lag

Från den 1 januari nästa år blir barnkonventionen lag i Sverige, och då blir reglerna ännu viktigare för kommunerna att upprätthålla, konstaterar Elisabeth Dahlin.

Hon vill inte specifikt kommentera Ystadsfallet, men tycker att det är bra att kommunen har använt en oberoende utredare. Ann-Marie Beglers slutsatser om bristande kommunikation känner hon till från andra fall.

– Det är ofta så att samverkan mellan skola, socialtjänst och andra inte fungerat, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren (S) ser "utomordentligt allvarligt" på det som hänt i Ystad: "Jag utgår också ifrån att landets alla kommuner bedriver ett arbete i enlighet med lagen och som skyddar samhällets mest utsatta. Låt det som har skett bli ett varnande exempel för andra", heter det i en skriftlig kommentar.