Afrikas rikaste kvinna i blåsväder

Uppdaterad 2020-01-23 | Publicerad 2020-01-21

Afrikas rikaste kvinna, miljardären Isabel dos Santos, har hjälpt till att plundra den lokala mobiloperatören Unitel i Angola på hundratals miljoner kronor, enligt SVT Nyheter.

Dos Santos har via Unitel bland annat haft samarbeten med svenska Ericsson.

Hon nekar till anklagelserna och kallar det hela för ”politisk förföljelse”.

Den angolanska miljardären Isabel dos Santos, 46, är en av storägarna i Unitel, en lokal mobiloperatör i Angola.

2014 var hon delaktig i en 4G-lansering för Unitel där svenska Ericsson sålde utrustning till den angolanska operatören.

Men samtidigt tömde Isabel dos Santos Unitel på hundratals miljoner kronor, som gick till hennes eget bolag.

Isabel dos Santos.

Nu har det internationella journalistnätverket ICIJ, där SVT Nyheter ingår, kunnat visa hur det hela gick till genom över 700 000 läckta dokument.

Lånade ut miljarder till sig själv

Genom att starta ett eget företag som också hette Unitel, närmare bestämt Unitel International Holdings (UIH), kunde Isabel dos Santos låna ut över fyra miljarder kronor till sig själv. Dokument som nätverket tagit del av visar att hon skrivit på lånet både som givare och som mottagare.

En av de andra Unitel-ägarna, portugisiska PTV, stämde Isabel dos Santos i domstol för förfarandet, som man kallade ”plundring”, och vann. Hon fick betala över sex miljarder kronor i skadestånd för kontraktsbrott.

Enligt nätverket har Isabel dos Santos kunnat sko sig på det faktum att hennes pappa, den tidigare presidenten José Eduardo dos Santos, styrde Angola med hård hand i 38 år. Det var pappan som gav Unitel sin mobillicens, den första privata i Angola, genom ett presidentdekret.

Isabel dos Santos tillsammans med maken, konsthandlaren Sindika Dokolo, på en konstutställning.

Djupt korrumperat land

Enligt brittiska BBC har Isabel dos Santos, som är Afrikas rikaste kvinna, på samma sätt också fått andra lukrativa tillgångar till företag inom land, olja och diamanter genom faderns styre i det djupt korrumperade Angola, där 30 procent av befolkningen lever i fattigdom.

– Varje gång hon hamnat på omslaget för något glänsande magasin runt om i världen, varje gång hon håller någon av sina glamorösa fester i södra Frankrike, så gör hon det genom att trampa på kämpande medborgare i Angola, säger Andrew Feinstein, chef på antikorruptionsorganisationen Corruption Watch, till BBC.

Angolanska myndigheter frös Isabel dos Santos tillgångar och hennes ägande i Unitel strax före nyår, efter att ICIJ kontaktat myndigheterna.

Isabel dos Santos har sagt att lånet ska betalas tillbaka och att upplägget var affärsmässigt korrekt. Hon nekar till brott och kallar det hela ”politisk förföljelse”.

– Det pågår en samordnad attack från den nuvarande regeringen som är helt politiskt motiverad, säger hon till BBC.

Ericsson skriver i ett mejl till SVT att företaget jobbar noggrant mot korruption, och har avböjt intervju.