Regeringen backar om vapenregler

Lars Larsson/TT

Publicerad 2019-07-11

Regeringen lägger fram ett nytt, ändrat förslag till hur EU:s reviderade vapendirektiv ska genomföras i svensk lag.

Hård kritik från jägarorganisationer och oppositionen i riksdagen ligger bakom. M välkomnar reträtten men vill studera förslaget i detalj.

– Riksdagen ville inte gå med på det förslag som vi hade presenterat. Vi har lyssnat på remissynpunkter, inte minst från jägarhåll, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff efter veckans regeringssammanträde.

Han säger att det framförallt har handlat om hur magasin ska hanteras i lagen. I det nya förslaget, som skickas ut på remiss till den 23 augusti, finns det inga regleringar kvar vad gäller löstagbara magasin för halvautomatiska och repeterande vapen med kantantändning.

Bundet av direktivet

– Vår bedömning är att jägare i Sverige därmed överhuvudtaget inte berörs av förändringarna, säger Damberg.

Däremot ändras inget vad gäller kategorisering av olika vapen eller i krav på omprövning av regelbunden omprövning av licenser. Där hävdar Damberg att Sverige är bundet av direktivet.

Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, välkomnar att regeringen har ändrat sig, men undrar varför det har tagit sådan tid.

– Det här är en prestigeförlust för Damberg, han har använt hela våren till att försöka överimplementera vapendirektivet, säger Forssell.

M: Frågetecken kvarstår

– Regeringens hållning är fladdrig, redan för ett halvår sedan visste man att det inte fanns stöd i riksdagen för det tidigare förslaget, säger han.

Forssell vill inte ge grönt ljus från M till det nya förslaget, det måste studeras i detalj först. Frågetecken kvarstår.

Inrikesministern säger att han kommer att driva på Polismyndigheten för att tiderna för handläggning av vapenlicenser ska bli kortare. Det ska i första hand ske genom att digitalisera hanteringen, bort från pappersdokument.

Damberg flaggar även för att regeringen avser att gå vidare med förslag som gör att jägare inte ska behöva ha tillstånd för ljuddämpare.

Följ ämnen i artikeln