Ettåring kan ha dött av orent vatten

TT-NTB

Uppdaterad 2019-06-10 | Publicerad 2019-06-07

En ettåring har avlidit i Askøy kommun vid Norges västkust. Dödsfallet kan ha samband med det misstänkt hälsovådliga dricksvattnet, som kan ha gjort att flera invånare insjuknat, meddelar kommunen. Sambandet är dock inte bekräftat.

Barnet avled på Hauklands universitetssjukhus i onsdags. Sjukhuset vill inte kommentera dödsfallet ytterligare förrän man fått svar på de analyser som gjorts.

Kommunen misstänker att en bassäng i vattenverket kan ha förorenats av vatten som läckt in smittskyddsläkaren i Askøy meddelar att man har funnit E.coli-bakterier i en fjällbassäng i kommunen.

Koka vattnet

Alla invånare i kommunens södra delar har uppmanats att koka dricksvattnet. Tusentals liter med vatten på flaska har sålts och hyllorna i butikerna gapar tomma.

På en grundskola i Askøy har 70 av barnen blivit sjuka. 47 personer har undersökts av läkare sedan i torsdags eftermiddag. Sjukhuset bekräftar att 18 personer är inlagda för observation. Åtta av dem är barn. Ingen av patienterna är allvarligt sjuk.

– Vi väntar på provsvar för att se om sjukdomsfallen har en gemensam orsak. Vi prioriterar att få svaren så snabbt som möjligt för att kunna bekräfta eller avskriva om det rör sig om ett utbrott av mag- och tarminfektion, säger Ansgar Berg, chef för sjukhusets barnklinik, till NRK.

Polisen utreder

Enligt vg.no har boende i Askøy den senaste månaden klagat på grumligt och missfärgat vatten.

Polisen ska nu utreda om kommunen brutit mot lagen.

– Vi ska utreda om man enligt lag måste inleda en undersökning eller inte. Vi ska undersöka om vattnet kan vara källa till smittan som lett till sjukdom. Om det är så, blir det fråga om de som har ansvar för vattenförsörjningen har gjort vad de ska och följt rutinerna, säger Frode Karlsen, polischef med ansvar för bland annat miljöbrott, till NRK.

Följ ämnen i artikeln