Otillåtna protester möts av tårgas i Hongkong

avTT

1 av 2 | Foto: Bobby Yip/AP/TT
Tusentals demonstranter samlades i Yuen Long i Hongkong.

Polisen har avfyrat tårgas och gummikulor mot demonstranter i Hongkong som trotsat polisens mötesförbud. Demonstranter kastade i sin tur stenar och flaskor mot polisen.

Tusentals Hongkongbor protesterade mot våldsamheterna förra helgen då ett stort antal demonstranter misshandlades.

Allmänheten är upprörd efter att män i vita t-tröjor, beväpnade med käppar och batonger, attackerade demonstranter och civila i Hongkong förra helgen. Runt 45 människor skadades och fick uppsöka sjukhus.

Trots att Hongkongpolisen förbjudit sammankomster på lördagen, eftersom man befarat hämndaktioner mot boende i området, samlades tusentals demonstranter i Yuen Long, ett av Hongkongs administrativa distrikt nära den kinesiska gränsen.

Fem allvarligt skadade

Demonstranter kastade stenar och flaskor mot polisen som svarade med att avfyra tårgas och gummikulor. Sjukhusmyndigheter uppger att nio personer skadats, varav fem allvarligt.

Lördagens sammankomst hölls på samma ställe som förra söndagens attacker ägde rum. Flera boende i området är kända för att ha kopplingar till brottsyndikat och för deras starka stöd till fastlandsregeringen i Peking.

– Om de vill slåss mot oss är vi redo, säger demonstranten Harlem Lo.

Polisen kritiseras för att ha agerat alltför långsamt under förra söndagens attacker och anklagas för att ha blundat för övergreppen, något som förnekas av myndigheten.

Pokémon Go-möte

För att komma runt lördagens demonstrationsförbud föreslog demonstranter på sociala medier att man skulle mötas för en shoppingrunda i staden, medan andra planerade ett massmöte för att spela mobilspelet Pokémon Go tillsammans.

Den senaste tidens massdemonstrationer i Hongkong har lett till det största tumult som Hongkong skådat sedan den tidigare brittiska kolonin åter föll under kinesiskt styre för 22 år sedan.

Protesterna riktades till en början mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget har bordlagts, men kraven och spänningarna har trots det växt allt mer.