Andersson har träffat Erdogan – pratade inte om Natoprocess

Publicerad 2022-10-06

Magdalena Andersson har träffat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

De pratade bland annat om överenskommelsen i Madrid – men inget om Turkiets process att ratificera ett svenskt Natomedlemskap.

– Jag kunde också berätta att även när Sverige får en ny regering så kommer vi naturligtvis att fortsätta stå upp för den här överenskommelsen, säger hon.

Flera världsledare samlades i dag för Europatoppmöte i Prag, Tjeckien. Under programmet fanns möjlighet för ledare att träffas i enskilda möten.

På torsdagskvällen mötte statsminister Magdalena Andersson (S) den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan.

– Jag har berättat att vi i Sverige jobbar i enlighet med den överenskommelse som vi slöt i Madrid och Turkiet har också noterat ISP:s beslut om att tillåta leveranser till Turkiet, sa hon till den svenska presskåren på plats i Prag, rapporterar TT.

Ingen diskussion om ”Svenska nyheter”

Hon betonade också att Sverige kommer att stå upp för överenskommelsen, även när den nya regeringen tillträder.

De senaste dagarna har Turkiet riktat skarp kritik mot SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” som skämtat om Turkiet och president Erdogan. Under gårdagen kallades den svenska ambassadören upp till turkiska UD med anledning av programmet, varpå ambassadören betonade att det råder yttrandefrihet i Sverige.

Andersson och Erdogan ska inte ha diskuterat händelsen i programmet och inte heller Turkiets process om att ratificera Sveriges medlemskap i Nato.

– Vi pratade mer om de möten som vi haft på teknisk nivå och de beslut som vi fattat i Sverige och att det var viktigt att säkerställa att de vet om att överlämningen i Sverige kommer att ske ordnat och med kontinuitet. Vi har haft en bra dialog, säger Andersson.

Andersson (uppe till vänster) och Erdogan (längst ner till vänster).