Kina: Önskar Putin all lycka

Publicerad 2023-02-22

Kina och Ryssland ska stärka sina band.

Vid ett ovanligt litet bord möttes Putin och den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi på onsdagen.

– Vi har nått nya milstolpar, säger Putin.

Den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi har tidigare varit utrikesminister i Kina och beskrivs som ”exceptionellt intelligent”. Bland annat blev han känd för en slug toalettkupp mellan USA och Nordkorea, i samband med att Nordkorea ville diskutera sitt kärnkraftsprogram.

Nu är han ute på turné i Europa, där han tidigare besökt bland annat Frankrike och Ungern.

Under onsdagen träffade han Putin vid ett, vad som beskrivs som ovanligt litet bord, i Moskva, rapporterar BBC.

Att bordet var mindre än de sedvanliga, mycket avlånga bordet som Putin i vanliga fall håller möten vid, kan vara en symbol att visa hur nära länderna står, enligt BBC.

Syftet med mötet ska ha varit att stärka relationen mellan länderna, skriver Reuters. Bland annat säger Wang Yi att han förväntar sig nya avtal mellan länderna.

Han passade också på att hälsa från Kinas president Xi Jinping som "önskar Putin allt gott", enligt nyhetsbyrån.

Enligt Putin ska de ha nått en milstolpe under mötet.

– De rysk-kinesiska relationerna utvecklas som vi planerat under tidigare år. Allt går framåt och utvecklas, och vi har nått nya milstolpar, säger Putin efter mötet, enligt CNN.

Kinesiska toppdiplomaten Wang Yi och Putin.

Putin: Ska stabilisera omvärldsläget

Putin säger också att den rysk-kinesiska relationen är ”mycket viktig” för att stabilisera den internationella situationen.

Han sa också att länderna har ett ”pågående samarbete” när det kommer till internationella angelägenheter, samtidigt som han uttryckte Rysslands tacksamhet till Kina.

Wangs resa i väst har övervakats noga. Kina har tidigare hävdat att de är opartiska i konflikten mellan Ryssland och Ukraina och har hittills inte velat fördöma Kremls invasion.

Putin och Wang Yi hälsar i Moskva.

Följ ämnen i artikeln