Daniel Ek vill scanna din kropp

Uppdaterad 2023-02-06 | Publicerad 2023-02-05

Daniel Ek.

Besikta din kropp och förebygg sjukdomar.

Det uppmanar Spotifygrundaren Daniel Ek till – som investerat miljoner i en ny vårdsatsning med kroppsscanning.

– Det svåra kommer vara att få folk bekväma med tanken på att scanna sin kropp, säger han till Svenska dagbladet.

I veckan öppnar vårdbolaget Neko Healths första mottagning som – med Spotifygrundaren Daniel Ek i ryggen – ska fungera likt en bilverkstad.

Den nyuppfunna tekniken ska genomföra en helkroppsscanning på en kvart, vilket ska generera i 50 miljoner datapunkter om den enskilda patientens hälsa.

Målet är att snabbt upptäcka och förbygga allvarlig sjukdom.

– Jag tycker det är fascinerande att vi sedan 1965 har haft obligatorisk bilbesiktning. Vi måste kolla våra bilar så att de inte går sönder. Men i vården är vi helt okej med att du kraschar fullständigt, först då kollar vi på det, säger Daniel Ek till Svenska dagbladet.

Daniel Ek och medgrundaren Hjalmar Nilsonne.

Investerat 300 miljoner i satsningen

Mottagningen slår upp dörrar i centrala Stockholm – och under en ”begränsad tid” kostar undersökningen 1500 kronor.

Planen är att öppna fler mottagningar i Sverige för att sedan expandera globalt.

Breakit uppger att Daniel Ek själv ska ha pumpat in närmare 70 miljoner kronor i satsningen. Men till Svenska dagbladet säger han att Neko Health krävt mer än så.

–För mig har det viktigaste varit att ha spjutspetskompetens, och det är såklart inte billigt. I dagsläget har vi investerat ungefär 300 miljoner. Det är liksom inte en vanlig startup.

”Svårt att få folk att anpassa sig”

Kroppsscanningen bygger på ett självlärande AI-system. Efter scanningen träffar patienten en läkare som går igenom och bedömer resultatet.

Sedan sammanfattats vårdbesöket i en app som patienten får tillgång till efter läkarbesöket.

– Det svåra kommer vara att få folk bekväma med tanken på att scanna sin kropp. Jag tänker på hur det var med Spotify i början. Folk trodde att man ville äga sin musik, inte ha den i molnet, och kom på en massa anledningar till varför det är bättre. Så är det med alla teknikskiften, det svåra är att få folk att anpassa sig.