Polisen såg gisslan på nattklubbens övervalkningskameror: ”Hemsk film”

Publicerad 2024-03-31

Gärningsmannen i Ede hotade gisslan med kniv och sa att han hade sprängmedel i ryggsäcken.

Polisen såg dramat via krogens övervakningskameror.

”Vi hamnade i en hemsk film”, skriver nattklubben i ett uttalande.

I sju timmar var den nederländska småstaden Ede i världens blickfång.

På lördagsmorgonen spreds nyheten om att polisen hade en massiv insats i centrala Ede. Delar av centrum evakuerades, bland annat 150 hem, flera butiker och gatorna rensades på folk. Allmänheten uppmanades stanna inomhus och inte ta sig till platsen. Insatsstyrka med tungt beväpnade poliser riktade in sig på nattklubben Petticoat som är populär bland unga vuxna.

Polisen bekräftade under morgonen att det rörde sig om ett pågående gisslandrama och att situationen bedömdes vara allvarlig. Fyra personer som jobbar på krogen och en gärningsman befann sig i lokalen.

Här grips gärningsmannen av nederländska polisen.

Efter sex timmar släpptes tre ur gisslan och drygt en timme senare även den fjärde gisslan. Alla var då fysiskt oskadda. Några minuter senare kom den misstänkta gärningsmannen kom på egen hand ut på gatan iklädd grå tröja, beige byxor och en svart rånarluva på huvudet.

Polis beordrade ner honom på knä och grep honom.

Dramat filmades

Nu uppger De Telegraaf att polisen såg den misstänkte gärningsmannen under förloppet. De larmades vid 05.15 på morgonen när krogen hade stängt. Via ägarens mobiltelefon kunde polisen se krogens övervakningskameror och i realtid följa vad som hände i delar av lokalen. Men polisen ska inte ha kunnat se gisslan exakt hela tiden.

Fullt med räddningstjänstpersonal på plats.

Polisen har hittills varit fåordig om de sju timmar som mannen höll personalen som gisslan. Han ska dock ha haft knivar och en svart ryggsäck. Enligt NL Times ska han ha sagt till gisslan att han hade sprängmedel i väskan. När polisen sökte igenom väskan efter dramat fanns inga sprängämnen i den.

Petticoats ägare uppger för De Telegraaf att han även kände igen gärningsmannen och sett honom förut. Polisen gick tidigt ut med att det inte finns något terrormotiv, men varför han tagit personalen som gisslan är ännu inget som polisen meddelat. Den 28-årige gärningsmannen bor i Ede och har tidigare dömts för hot.

Dagen efter dramat har krogen publicerat ett uttalande på sin Instagram.

"Vi hamnade i en hemsk film hela teamet. Vi är otroligt rörda av den stora medkänslan och stödet från alla omkring oss”, skriver krogen.

Stor polisinsats.

Följ ämnen i artikeln