Johan Ingerö bryter tystnaden: ”Jag får inte ihop det”

Publicerad 2023-03-31

ESKILSTUNA. Ebba Busch beordrade honom att stoppa Sara Skyttedals nästa utspel – sedan arkebuserade hon hans arbetsgärning offentligt.

Nu väljer Johan Ingerö i en exklusiv intervju att berätta om turerna kring cannabisutspelen, relationen med Ebba Busch och anklagelserna om sexuellt ofredande.

– Jag får inte ihop det, för mig framstår hela situationen som overklig och absurd, säger Kristdemokraternas tidigare partisekreterare.

Kristdemokraternas valvaka efter EU-valet 2014 blev en euforisk tillställning.

Partiet hade varit uträknade i opinionsmätningarna, men med Lars Adaktusson och sloganen ”Rätt agenda i Bryssel” som draglok gjorde man en stark slutspurt och fick med god marginal en plats i Europaparlamentet.

Dags att fira.

– Lars Adaktusson stannade länge minns jag. Vi snackade en god stund om hur man ska tänka framåt, säger Johan Ingerö.

Hur drack du under kvällen?

– Definitivt så att jag var påverkad, men var inte jättefull, absolut inte. Inte då. Jag minglar runt, Hägglund har åkt hem vid det laget, han ska upp tidigt dagen efter, det ska egentligen jag också. Jag stannar kvar, festar på, tjoar och har roligt.

– Någonstans omkring midnatt, mellan elva och tolv, kommer Sara med en bricka med champagneglas, ger mig ett av dom, och säger att det finns en svit på hotellet, där är det efterfest, att jag ska haka på, vilket jag gör utan att tveka.

Johan Ingerö, tidigare partisekreterare för KD, i Eskilstuna.

Att gå på efterfesten natten efter EU-valet 2014 är det enda Johan Ingerö uppger att han ångrar kring det som har varit i mediepolitikens strålkastarljus de senaste veckorna.

När han tar emot mig och fotograf Jerker Ivarsson hemma hos flickvännen i Eskilstuna har det gått precis två veckor sedan han fick sparken.

Jag hade samma dag, 14 mars, både ringt och messat om en intervju då vi nåtts av uppgifter att han polisanmälts av Sara Skyttedal, kring vad som polisen rubricerat som sexuellt ofredande.

”Hej! Jag har lagt ut en redogörelse på FB och Twitter”, skrev han tillbaka.

Sedan dess har Johan Ingerö varit tyst. Tills nu.

Intervjun har föregåtts av flera och långa samtal mellan oss. Han ville vänta, förstod att Sara Skyttedal snart skulle låta sig intervjuas, och ville inte förekomma henne.

Mycket riktigt, fredagen 24 mars berättar Sara Skyttedal i Dagens Nyheter om efterfesten och hur hon upplevt ett övergrepp.

– Jag har valt att gå och lägga mig där med två av mina vänner. Jag känner mig trygg. Men så vaknar jag av att någon ligger halvt ovanpå mig, på nederdelen av mina ben, och för upp handen längs mitt innanlår, mot mitt underliv, samtidigt som han har blicken djupt spänd i mina ögon, säger hon till DN.

– Jag blir chockad och rädd. Men han minskar inte sin målmedvetenhet när jag tar bort hans hand. Han för upp den igen, ännu högre upp längs mitt lår. Noll reaktion när jag tar bort handen på nytt. När han gör samma sak en tredje gång blir jag verkligen rädd och knuffar bort honom och då går han till sist därifrån.

Den 24 mars intervjuas Sara Skyttedal i Dagens Nyheter, där hon beskriver efterfestnatten 2014. ”Jag blir chockad och rädd”, säger hon i intervjun.

Enligt Johan Ingerö har det aldrig skett.

– Det är för mig fortfarande helt obegripligt att den här situationen över huvud taget uppstod.

Vi återvänder till hans minnen av festen.

I sviten finns obegränsat med sprit, mer än tillräckligt för att fullständigt dynga ner mångdubbelt fler än det dussintal personer som är där. Det blandas stadiga groggar, stämningen är god.

Folk bastar, timmarna går.

– Någonstans på morgonkvisten, klockan bör definitivt vara fyra på morgonen, kanske fem. Det är dagsljus ute och ljust i sviten på grund av solen. Vi är fyra, kanske fem pers som slocknar i den här stora sängen. Jag och Sara är två av dem, vi ligger inte bredvid varandra.

Han beskriver sängen som stor, 160 eller 180 centimeter bred.

– Hon ligger mellan två KDU-killar i vänster del av sängen. Jag dråsar ner på den högra sidan. Vid det här laget har jag varit vaken nästan ett dygn, har en lång tuff valrörelse bakom mig och jag har druckit rejält med alkohol, även med mina mått mätt. Jag somnar på under 30 sekunder. Säg att jag sov 3-4 timmar högst. Jag vaknar på samma fläck, samma del, högra sidan av sängen. Sviten är tom så övriga har uppenbarligen vaknat och dragit.

Du har berättat att du hade alkoholproblem vid det här laget. Kan du inte bara ha glömt bort vad som hänt?

– Jag vaknar på precis samma fläck som jag somnar, höger sida på en bred säng. Det är svårförenligt med att ha blivit undanknuffad och sen lämnat rummet.

Det är ju bara en säng, hur långt avstånd kan det vara?

– Jo, men det var minst en person som låg mellan oss. Hon var till vänster, och antingen längst eller näst längst till vänster. Jag vaknade precis där jag slocknade i skjorta och kostymbrallor.

De andra personerna som låg i sängen, har du inte försökt få tag i dem? De skulle ju kunna bekräfta din story?

– Nej, jag vet inte ens vilka de var. Jag kände kanske hälften på festen.

Har du inte hört dig för?

– Nej, det har jag faktiskt inte gjort.

Varför inte då?

– Vem ska jag fråga? Då drar man in andra människor på ett sätt som jag inte är bekväm med.

Men det är ju människor som skulle kunna säga ”Johan bara låg där”.

– Som jag tolkar det som läckte från polishuset så hade väl inte de sett något heller om jag tolkar det rätt.

Har du tänkt tanken att hon minns fel eller hon har blandat ihop dig med någon annan?

– Jag gick en hel vecka utan att veta hur anklagelsen ens löd, vilket i sig var väldigt märkligt, som att sitta i Kafkas ’Processen’. Men det som gör mig ändå trygg med att jag inte har gjort något sånt här är att dels att jag inte har någon som helst minnesbild av det, men framför allt att jag vaknar precis där jag somnade.

Johan Ingerö sliter sedan åt sig sin kavaj som ligger slängd och åker hem. Sedan ägnar han inte efterfesten en tanke, förrän nästan nio år senare.

Johan Ingerö blev presschef för KD 2011.

Johan Ingerös och Sara Skyttedals vägar korsades första gången 2010. Han jobbade då för magasinet Neo.

– Min kollega Mattias Svensson och jag skickade samma fråga till dussintals riksdagskandidater och bad dom definiera frihet. Jag minns inte svaret, men minns att Sara Skyttedals svar var det jag tyckte var bäst.

Sara Skyttedal satt i KDU:s förbundsstyrelse och stod på icke valbar plats på Stockholms läns riksdagslista och ”spelade i knatteligan då” som Ingerö uttrycker det.

Hur som fick hon hans stöd och han skrev i Neo att han skulle kryssa henne i riksdagsvalet, något hon tackade för i sociala medier. I samma veva fick KD upp ögonen och han hade allt tätare kontakt med dåvarande partiledare Göran Hägglunds stab. I slutet av 2011 började Johan Ingerö arbeta i staben.

Såväl hans som Sara Skyttedals karriärer inom KD har sedan marscherat framåt och uppåt.

Han blev presschef, hon blev kommunalråd i Linköping.

Han blev policychef, hon valdes till Europaparlamentet.

När Johan Ingerö i oktober utsågs till partisekreterare och i praktiken partiets näst mäktigaste person, efter partiledaren Ebba Busch, var Sara Skyttedal samtidigt partiets förstanamn i Bryssel, med stort förtroende i KD:s politiska EU-hemvist EPP, Europeiska folkpartiet.

Skyttedal var med på länk under partistyrelsemötet 23 oktober där Ebba Busch lade fram förslaget om att Ingerö skulle bli nästa partisekreterare. Hon uppger för DN att hon ”blev illamående” när hon fick höra det under mötet.

Ingerö fick själv inte delta i partistyrelsemötet när hans utnämning skulle avgöras.

– Jag började få grattis-sms från olika PS-ledamöter, och insåg att det hade gått vägen. Sedan kom Ebba ut och hon sa något i stil med ”nu kör vi nästa kapitel i Busch/Ingerö-storyn”, något ditåt. Vi gjorde en fistbump och kramade om varandra.

Hur stort var det för dig?

– Stort, jag var jätteglad. Jag var också lite nervös, vilket jag väldigt sällan blir. Jag hade jobbat nära två partiledare i totalt nästan åtta år. Närheten till toppolitiken var inte ny på något sätt. Men när jag jobbade åt Ebba eller Göran svarade jag inför en person, partiledaren. Nu svarar jag inte inför en person, utan för 25 000.

Men lyckan skulle vara kortvarig och snart skulle cannabisfrågan leda till en kollisionskurs vars utfall ännu inte är åskådliggjord.

Den 10 december publiceras en artikel på DN:s debattsida med rubriken ”Det är dags att legalisera cannabis även i Sverige”.

Artikelrubriken ljuger sannerligen inte, då Sara Skyttedals budskap är just detta. Hon ska ha meddelat partiledningen om inlägget ett par dagar innan det gick i tryck.

–Jag läste den och suckade lite för mig själv. Jag insåg hur den skulle landa i partiet, men jag var inte upprörd på det sättet. Jag vet att hon gillar att sticka ut hakan och går mot strömmen och uppskattar det draget hos henne på sätt och vis.

De talades vid i telefonen och Johan Ingerö berömde sarkastiskt hennes förmåga att ”stryka partiet medhårs”.

– Jag sa att ok, du har gjort din poäng, men nu tycker jag du ska släppa detta och prata om annat, det är ett provval i vår och du behöver tänka på det. Hon sa till mig att hon inte skulle göra fler utspel inom narkotikapolitiken.

En månad senare brakade helvetet lös, efter en artikel i Dagens ETC. Sara Skyttedal uppgav för tidningen att hon rökt cannabis så sent som i somras och säger att hon förmodligen inte levt i dag om det inte vore för narkotika.

Den här gången ska partiledningen inte fått någon förvarning, enligt Johan Ingerö, som då blir nerringd av upprörda partiföreträdare.

Hur reagerade Ebba Busch?

– Hon var störd av den, orolig för vad den skulle göra med stödet för Sara. Hon fick frågor på riksdagsgruppen och sa då att hon betonade att det här har Sara gjort på eget bevåg. Det är inte vår politik och kommer heller inte bli det, något åt det hållet.

Tyckte hon att du borde ha stoppat den?

– Nej, hon visste att jag inte visste om den innan den var schemalagd.

– Jag sa till övriga partiledningen att jag har pratat med Sara första gången då hon hade sagt att det är färdigsnackat om knark. Det var ännu ett skäl till att jag blev upprörd när ETC gick i tryck, att jag hade sagt till folk att det var färdigt.

Det var inte så mycket ni kunde göra något åt då?

– Nej, artikeln var ute. Då var jag ganska upprörd i början av telefonsamtalet, men det lugnade ner sig innan vi la på. När vi avslutar det telefonsamtalet är det ju inga hårda ord eller höjda röster. Men jag inser att hon sitter rejält i klistret, internt.

Ebba Busch möter pressen den 15 mars och svarar på frågor om varför Ingerö fått avgå.

Nästa del av cannabisbråket rör Sara Skyttedals medverkan i ”30 minuter”.

För DN beskriver Skyttedal hur hon och Ebba Busch varit överens om att hon behöver göra en intervju för att tydliggöra skillnaderna i partiets och hennes personliga åsikter i narkotikafrågan, men att man är oense om lämplig tidpunkt.

När partiledningen får reda på att hon bokats för ”30 minuter” försöker man flera gånger avstyra henne.

Till slut ringer Johan Ingerö upp henne när hon är på sjukhus med ett av sina tvillingbarn.

Sara Skyttedal berättar för DN:

– Partiet ville att jag skulle vänta några veckor med intervjun. SVT ville inte vänta. Partiet ber mig då ställa in. Jag ber Johan om att få vänta med besked om det tills min familj mår bättre. Då skriker han i telefon att jag är ’körd i partiet’.

Hon beskriver vidare att det river upp gamla sår och hon inte kan stålsätta sig längre. Efter det ska hon ha kontaktat Ebba Busch och berättat om efterfesten, erbjudits hjälp och kontakten mellan henne och Johan Ingerö har brutits.

Johan Ingerö målar upp en annan bild.

Han minns samtalet när Sara Skyttedal befann sig på sjukhuset. Enligt Johan Ingerö var det inte alls då de båda hade sitt sista samtal.

– Hon säger att jag skrek åt henne när hennes son var på sjukhus, men för det första så skrek jag inte, men viktigare, det var inte det tillfället. Jag ringde henne den 23:e för att prata om ’30 minuter’. Då är jag fortfarande på nivån att jag lirkar, försöker få henne att förstå att det är ett giftpiller internt.

– Då berättar hon att hon är på sjukhus med sin son. Jag säger ’men shit, vad har hänt?’ Jag blev orolig. Hon berättade inte exakt, men att de åkt in för en åkomma. Jag sa att jag hoppades att det skulle lösa sig kvickt, men att jag måste förmedla att det finns en jättestor oro i hela ledningen.

Johan Ingerö visar upp sms-konversationen han och Sara Skyttedal haft dagarna efter den 23 januari.

I meddelandena från 24 januari skriver Sara Skyttedal att sonen är på bättringsvägen och att de fått komma hem från sjukhuset.

Någon dag senare ber hon honom om råd då hon vill kontakta socialminister och partikollegan Jacob Forssmed om talepunkter inför intervjun i ”30 minuter”.

– Hon vill rådfråga honom och jag hjälper henne men säger att hon inte får uppfatta det som att jag godkänner medverkan i ’30 minuter’, men bortsett från det tycker jag det är bra att hon pratar med Jacob.

Sedan är vi framme vid 28 januari. Inspelningen av ”30 minuter” är bara dagar bort och Johan Ingerö är på middag hos några vänner. Han har fått order av sin partiledare att intervjun inte ska bli av.

– Jag får en instruktion att den här behöver stoppas.

En instruktion från Ebba Busch?

– Ja.

Hur tydlig är hon?

– Tydlig.

Vad säger hon?

– Jag minns inte exakt orden, men när Ebba tycker någonting brukar folk inte tveka om vad hon tycker.

Är det fler som är i närheten när du ringer?

– Jag var hos goda vänner på middag, men gick undan och tog samtalet. Däremot skrek jag inte på henne då, för mina vänners ungar fnattade runt kring mina ben och så. Men jag var väldigt tydlig.

Vad säger du?

– Jag säger att vi måste landa ner det här, den här intervjun kommer att läsas riktigt illa inne i partiet. Om du gör den här så kan vi inte rädda dig eller hjälpa dig, något av de orden.

”Då är du körd?”

– Ja, något åt det hållet, det var i alla fall innebörden. Det var ju fortfarande ett försök att hjälpa henne även om hon kanske inte såg det så.

Är du arg här?

– Nej, enda gången jag var arg var när jag tyckte hon brutit vår överenskommelse i och med Dagens ETC. Men jag var väldigt bestämd och sa att det här är slutdiskuterat. Jag hade hört alla hennes argument. Vi var förbi den punkten då det var en diskussion, för mig var frågan avgjord. När jag ger en så tydlig instruktion till någon i partiet, är det inte för att jag är ute på något solospel, utan för att det är något vi landat i ledningen och det finns inga tveksamheter. Det här är vårt budskap till dig.

Ska inte partiföreträdare ställa upp i intervjuer om de vill, måste de ha godkänt från ledningen?

– Nej. Men ju mer makt man har över andra, desto mindre har man över sig själv. Hon är hela partiets toppföreträdare i Bryssel. Är man fritidspolitiker någonstans är det en annan sak. Även en enskild riksdagsledamot har utrymme att tycka egna saker och gå emot partilinjen, men är man en av de absolut viktigaste och synligaste partiföreträdarna kommer det med ett ansvar för hela partiet.

– Jag har också massa egna åsikter, Ebba har massa egna åsikter, Jacob Forssmed har massa egna åsikter, men vi sitter på ledande positioner, vi har 25 000 medlemmar och hundratusentals väljare att ta hänsyn till. Då kan man inte springa solo hur man vill.

Det är en order från dig och i förlängningen Ebba Busch?

– Ja.

Samtalet avslutas enligt Johan Ingerö med att Sara Skyttedal säger att hon hör vad han säger. Han vill ha en försäkran, men får det inte.

Dagen efter, 29 januari, ringer Sara Skyttedal till Ebba Busch och berättar om efterfesten nio år tidigare.

Inte förrän 7 mars får Johan Ingerö veta att det har riktats anklagelser mot honom. Under ett möte med Ebba Busch och vice partisekreterare Fredrik Noreback informeras han att Sara Skyttedal några dagar tidigare, 4 mars, lämnat in en polisanmälan mot honom.

Hur reagerade du då?

– Sådär som man gör i såna situationer, det är en chock. Men jag är väldigt lugn. De frågar om jag vill ha facklig representant närvarande, jag säger nej. De säger att jag inte behöver säga något alls om jag inte vill. Men jag redogör omedelbart för alla minnen jag har över festen. Jag vet inte något om själva situationen jag anklagas för, men berättar allt jag minns om festen.

Johan Ingerö tycker flera grejer är konstigt med anklagelserna som riktats mot honom, och beskrivningen av hans och Sara Skyttedals relation.

Han visar upp meddelanden från Sara Skyttedal i sin telefon. 2019 när hon blir invald i Europaparlamentet har hon frågat honom om han vill efterträda henne som kommunalråd i Linköping då hon inte hittar en lämplig kandidat på lokalplan.

Samma år ber hon om hjälp att styra upp ett spex inför en av sina närmsta vänners möhippa, Expressens ledarskribent Linda Jerneck som han ska debattera mot i en fejkad tv-sändning.

Johan Ingerö är dock noga med att inte hävda att Sara Skyttedal med berått mod ljuger.

– Jag vill inte spekulera för det blir väldigt lätt fel. Jag tycker att beskrivningen av situationen, att jag skulle stuckit därifrån, det vet jag inte stämmer. Jag vet att vi har haft god kontakt, jag hade varit partisekreterare i tre dagar när hon skickade mejl, och grattade till nya jobbet, sa att hon tror det blir riktigt bra.

Det finns ju många exempel när personer som blivit utsatta för sexuella ofredanden eller liknande ändå haft en normal relation med personen under lång tid, och sen långt senare kommit till en insikt.

– Det är en sak att hon skriver att hon stålsatte sig när vi möttes och ja kanske, om det bara var så att vi sågs på partistyrelsen. Men hon bad mig medverka på en av sina närmaste vänners möhippa. Hon försökte aktivt få mig till ett uppdrag jag absolut inte uttryckt visat intresse för, försökte få mig till Linköping att ersätta henne som kommunalråd. Det är mer än att man bara måste finna sig och se den andra på kontoret.

Johan Ingerös telefon har gått varm de senaste veckorna, såväl vänner som journalister har hört av sig i strid ström.

Ebba Busch uppgav för riksdagsjournalister nyligen att hon haft dubier om honom som partisekreterare redan i december, och att han var en felvärvning.

– För mig är det en hederssak att inte recensera vare sig mina tidigare anställda eller tidigare chefer offentligt, och det kommer jag inte göra med henne heller. Ebba är en person jag tycker väldigt bra om. Vi har jobbat väldigt nära varandra under många år, hanterat väldigt många situationer och sakfrågor. Vi kan varandras styrkor och svagheter innan och utan. Det var den typen av relation där man i stort sett kan avsluta varandras meningar. 

– Det enda jag kan säga om det där är att jag hade inte fått någon instruktion om att partisekreterarrollen behövde justeras.

Känner du dig sviken?

– Toppolitik är rätt tuff. Är man i den länge så får man ganska hård hud. Jag känner mig nog egentligen mer förvånad än sviken.

Hur har din kontakt med Ebba Busch sett ut nu?

– Vi hörs av då och då på telefon.

Vad säger hon?

– Exakt vad hon säger stannar mellan oss. Men vi har kontakt då och då, senast i går.

Visste hon om att du skulle göra den här intervjun?

– Jag antar att hon räknade med att jag förr eller senare skulle göra den.

Har du någon som helst framtid inom KD?

– Nja, känns inte så just nu. Men jag har inte tänkt framtid. Det här har varit väldigt intensiva veckor, och jag har inte tillåtit mig själv att känna så himla mycket alls. Det har hela tiden funnits saker att hantera, jag måste se till att mina barn mår bra.

– Det kommer väl kanske nu när saker och ting börjar lugna ner sig. Men jag tycker inte att det låter så sannolikt.
 
Aftonbladet har sökt Sara Skyttedal.


Tidslinje – Ingerö och Skyttedal

Victor Stenquist