Xi Jinping varnar Biden: Lek inte med elden

Publicerad 2022-07-28

Joe Biden i ett virtuellt möte med Kinas president Xi Jinping i mars 2022.

USA:s president Joe Biden har haft sitt första telefonmöte med Kinas Xi Jinping sedan i mars.

Samtalet varade i över två timmar och Xi Jinping uppges ha varnat Biden för att inte ”leka med elden” när det gäller Taiwan.

Samtidigt har presidenterna kommit överens om att mötas öga mot öga.

Samtalen sker i en tid med ansträngda relationer mellan de båda länderna. Den senaste spänningen mellan länderna är representanthusets talman Nancy Pelosis planerade resa till Taiwan, en ö som är självstyrande men som Kina ser som sitt territorium. Peking har sagt att de skulle betrakta en sådan resa som en provokation.

– De som leker med elden kommer slutligen att bränna sig. Jag hoppas att man från USA:s sida är fullt medvetna om det, ska Xi Jinping ha sagt till Biden enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Nyhetsbyrån tillägger att båda presidenterna upplevde samtalen som uppriktiga och djupgående.

De båda ledarna talade senast med varandra i mars, kort efter Rysslands invasion av Ukraina. Pentagons talesperson John Kirby sade på onsdagen att det är viktigt för Xi och Biden att höras regelbundet:

– Presidenten vill vara säker på att kommunikationen med president Xi fortsätter vara öppen, eftersom det är nödvändigt, sade Kirby vid en pressträff i Vita huset.

– Det finns frågor där vi kan samarbeta med Kina och det finns frågor där det förstås är friktion och spänningar.

Kirby nämnde en rad områden kring friktionen mellan USA och Kina som skulle tas upp under samtalet, däribland ”spänningarna kring Taiwan, Kinas aggressiva beteende i den indo-pacifiska regionen utanför Taiwan, spänningar i den ekonomiska relationen” och Kinas reaktion på Rysslands krig i Ukraina.

Senare under torsdagskvällen meddelade en amerikansk tjänsteman att presidenterna kommit överens om ett toppmöte öga mot öga, rapporterar AFP.