Butikskedjan gömmer undan cigaretterna

Publicerad 2018-06-27

Slutskyltat med cigaretter. Från och med nästa år ska cigarettpaketen inte längre vara synliga i danska Rema 1000-butiker.

– Det ska vara helt dolt, som kund ska man inte kunna se att man kan köpa tobak, säger inköps- och marknadschefen Anders Jensen till Danmarks Radio.

Cigaretterna göms från 2019

I Danmark har butikskedjan Rema 1000 bestämt sig för att ta ett krafttag mot rökning. Genom att gömma cigaretterna hoppas man att färre unga ska börja röka, skriver Danmarks Radio.

– Som livsmedelsbutik måste vi ta ansvar. Varje dag har vi möjlighet att påverka konsumenter, säger butikskedjans inköps- och marknadschef Anders Jensen till DR.

Kan påverka ekonomin

En undersökning från Syddansk Universitet visar att 40 unga börjar röka – varje dag. Att gömma tobaken kan således komma att kosta butikskedjan rent ekonomiskt. Men Anders Jensen räds inte beslutet.

– Vi kommer att sälja färre cigaretter, men i det långa loppet hoppas vi att våra kunder kommer leva längre och därför vara kunder längre, säger han till DR.

Får be personal om hjälp

Från och med nästa år gömmer man cigaretterna i alla 314 danska Rema 1000-butiker. Exakt var cigaretterna ska förvaras i butiken är ännu inte bestämt, men den kund som är sugen på cigg kommer behöva be personalen om hjälp.

– Det ska vara helt dolt, som kund ska man inte kunna se att man kan köpa tobak, säger Anders Jensen till DR.