Ny rapport: Allt fler missnöjda med sina vårdcentraler

avAftonbladet

Foto: Conny SillÈn / AFTONBLADET / 85163

Invånarna i Västra Götalandsregionen ger sina vårdcentraler allt sämre betyg. När det fria vårdvalet infördes var syftet bättre vård – men nu visar en ny rapport att betygen tvärtom sjunker.

Det fria vårdvalet infördes 2010 och innebär att landets invånare aktivt själva kan välja vårdcentral för att få träffa en doktor. Avsikterna med valfriheten var att låta vårdcentralerna konkurrera om invånarnas vårdbehov — det skulle i sin tur leda till ökad effektivitet, kortare väntetider och fler vårdcentraler.

Nu visar en ny forskningsrapport, av John Magnus Roos, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg att effekten verkar ha blivit den motsatta — invånarna i Västra Götalandsregionen är mer missnöjda med vårdcentralerna i dag jämfört med tiden före införandet av fria vårdvalet.

– Vi kan konstatera att vi blir mindre och mindre nöjda med våra vårdcentraler i Västra Götalandsregionen, säger han till GP.

Bäst betyg i regionen får Gullspång och sämsta betyget till sina vårdcentraler ger invånarna på Orust.

John Magnus Roos forskning bygger på SOM-institutets årliga västsvenska undersökningar mellan 2009 och 2017. Totalt 27 231 personer har under perioden besvarat enkätfrågan om vårdcentralerna.

ARTIKELN HANDLAR OM