Orbán om protesterna: ”Hysteriska skrik”

TT-AFP

Publicerad 2018-12-21

Demonstranter drabbar samman med polis under demonstrationer i Budapest i förra veckan, mot den nya övertidsreform som kritikerna kallar "slavlagen".

Ungerns högernationalistiska premiärminister Viktor Orbán viftar bort den senaste tidens protestvåg mot en ny lag som ger arbetsgivare rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av sina anställda, i stället för 250.

Syftet med lagen är att slopa "fåniga" regler så att de som vill tjäna mer har möjlighet att arbeta mer, säger Orbán i en radiointervju.

– Vi hörde samma hysteriska skrikande när vi kastade ut IMF (Internationella valutafonden) från Ungern, när vi sänkte skatter eller drog igång programmet för offentliga arbeten, säger Orbán.

Premiärministern upprepar också anklagelserna om att den amerikansk-ungerske miljardären George Soros finansierar protesterna. Soros är en regelbunden måltavla för den ungerska regeringen.

Övertidsreformen har utlöst flera stora protester. En ny demonstration har planerats till fredagskvällen i huvudstaden Budapest. Enligt en färsk opinionsmätning, gjord av institutet Publicus, anser över två tredjedelar av de svarande att protesterna är motiverade och att övertidslagen skadar arbetarnas intressen.