Varnar för bedragarnas nya sms

Publicerad 2017-11-21

En personlig hälsning från en gammal vän kan bli ett samtal som står dig dyrt.
Nu cirkulerar nya bluff-sms att se upp för.
– Jag tycker absolut inte att man ska ringa upp, säger Jan Olsson på polisens bedrägericentrum.

Nu cirkulerar nya bluff-sms som är personligt riktade till mottagaren. I sms:et står det exempelvis ”Hej Peter, har du möjlighet att ringa mig omgående på 0722869581, väldigt viktigt! //Din gamle vän Johan”.

Det är ännu oklart vad som händer om man ringer numret men Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum menar att det antingen rör sig om bedragare eller ett sätt att locka in kunder till en verksamhet.

– Det är otvivelaktigt ett väldigt konstigt sätt att påstå sig vara en vän till den man förmå ringa, säger Jan Olsson.

Har skickats ut under helgen

På flera nummerupplysningssidor varnar man för tre specifika telefonnummer: 0722880680, 0722869581 och 0722880635. Tidningen Kvällsposten har ringt upp samtliga telefonnummer som alla har varit avstängda och utan abonnent.

Samma typ av meddelande har skickats ut till flera svenskar under helgen och numret ser ut som ett helt vanligt mobilnummer, men som kan användas för att lura folk på pengar.

– Jag tycker absolut inte att man ska ringa upp för att ta reda på vem det är, säger Jan Olsson.

Svara inte

Jan Olsson varnar för att svara på den här typen av meddelanden och telefonsamtal. Han tipsar även om att aldrig ringa upp okända nummer eller klicka vidare på länkar eller filer som man får skickade till sig på e-mail eller sms från främmande nummer eller e-postadresser.

– Följer man de tre råden så minskar chanserna drastiskt att man ska bli lurad på sina pengar, säger han.

Liten chans att få tillbaka pengar

Det är tyvärr liten chans att få tillbaka sina pengar om man skulle råka ut för en telefonbedragare.

– Är det ett betalsamtal så är chansen väldigt, väldigt stor att du inte får tillbaka dina pengar och dessutom är chansen att polisen ska kunna utreda det väldigt, väldigt liten, säger Jan Olsson.

Följ ämnen i artikeln