KU vill utreda tvångsmöjlighet

Publicerad 2014-05-10

Ska utreda tvång att dyka upp när utskottet kallar

I en tv-intervju med Aftonbladet förklarar den före detta näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson varför hon inte velat prata om Nuon-affären.

KU vill utreda om den som kallas till granskning ska kunna tvingas infinna sig – ett slags lex Maud Olofsson.

Aftonbladet kan i dag avslöja att en omfattande utredning om tvång och sanktioner kan bli ett av resultaten av Nuonaffären.

– Det är en sak vi diskuterar, det stämmer, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).

På tisdag ska Konstitutionsutskottet presentera sina slutsatser i Nuonaffären – men fortfarande kämpar ledamöterna mot klockan för att bli överens.

Förhandlingarna kring Konstitutionsutskottets granskning av Nuonaffären kommer att pågå under hela helgen. Granskningen rör statliga Vattenfalls köp av det holländska energibolaget Nuon för 97 miljarder 2009, en affär som kallats den "sämsta någonsin".

Mötet i torsdags var mycket bråkigt och de båda politiska sidorna, Alliansen och oppositionen, misslyckades med att komma överens. Sedan dess har förhandlingarna fortsatt.

Utreder tvångsinkallelse

I morse var dock inte KU:s ordförande Peter Eriksson själv med. Han är just nu ute och kampanjar för att ta sig till EU-parlamentet.

Övriga i utskottet var dock närvarande.

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar ledamöterna just nu med en lösning där man hoppas kunna komma överens. Aftonbladet har tidigare berättat att KU väntas komma med kritik i frågor som rör dokumentationen i ärendet och att det blir svårare att enas om klander mot enskilda statsråd.

En sak som ledamöterna från båda sidor nu verkar eniga om är att på tisdag ta beslut om en omfattande utredning i frågan om att kunna tvinga kallade till granskning att verkligen dyka upp. Detta mot bakgrund av att huvudpersonen i Nuonaffären, dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) vägrat att infinna sig.

– Att Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf dessutom har sagt att det är okej och att hon får välja själv om hon vill komma har satt detta i ljuset. I Sverige har vi haft en praxis om att kallade kommer, är det inte så längre så har vi helt ändrat vårt system, säger en källa med insyn i arbetet.

KU:s ordförande: En sak vi diskuterar

Peter Eriksson bekräftar för Aftonbladet att en utredning nu diskuteras. Han ger inga detaljer men menar att bland annat han själv drivit frågan.

– Det är en sak vi diskuterar. Bland annat vill vi se över hur det ser ut i andra länder, säger han.

Enligt Aftonbladets källor vill man till exempel hämta in jämförelser från USA och Frankrike och frågor som rör både inkallningsrätt och att tala under ed. Men man vill också se över eventuella möjligheter till sanktioner mot dem som vägrar infinna sig, det kan till exempel handla om misstroendeförklaring, att kunna utdöma bötesstraff eller liknanden. Detta, menar Aftonbladets källor, måste dock genomlysas grundligt då det inte skulle vara lika enkelt med sanktioner mot redan avgångna statsråd eller tjänstemän.

421 kallade sedan 1987

KU har som grund för sitt arbete sett över statistiken för inkallade till granskning under åren.

Från 1987 fram till i dag har totalt 421 personer kallats och kommit till granskning. Fördelade enligt följande: 160 aktiva statsråd, 41 före detta statsråd och 220 övriga, till exempel tjänstemän. Maud Olofsson är tillsammans med före detta statsrådet Reidunn Lauren den enda som vägrat infinna sig.

På tisdag klockan 14 har KU kallat till presskonferens där slutsatserna i Nuongranskningen ska offentliggöras.

Peter Eriksson är hoppfull om att man ska nå en lösning innan dess.

– Jag hoppas vi ska kunna bli överens, säger han.

Följ ämnen i artikeln