Teslabilar kan stoppas i Sverige: ”Strider mot reglementet”

avVictor Stenquist

NYHETER

Försäljningen av elbilen Tesla kan stoppas i Sverige.

Bilens säkerhetssystem uppdateras utom myndigheternas kontroll – något Transportstyrelsen nu granskar, skriver Svenska Dagbladet.

Teslas förfarande med självuppdaterande säkerhets- och självkörandesystem nagelfars nu av Transportstyrelsen.

Kan tillfälligt stoppas

Vad som uppges vara ett av tillverkarens säljargument kan tvärtom bli dess fall i Sverige – åtminstone temporärt, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har ett så kallat artikel-29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk, säger Anders Gunneriusson vid Transportstyrelsen till tidningen.

1 av 2 | Foto: Rick Bowmer / AP SCANPIX SWEDEN
Elbilen Tesla.

Ärendet rör Teslas lyxvariant Model S som undersöks efter att Transportstyrelsen kontaktats av en reporter som vid en testkörning hamnat i en olycka, och efter att filmer på fler olyckor uppmärksammats på Youtube, skriver SvD.

Vilande funktioner

I bilen finns vilande funktioner som kan väckas efter uppdateringar genom wifi, bland annat avancerade autopiloter. Enligt SvD strider det emot Europas trafiksäkerhetssystem där bilar genomgår test och får godkännande som gäller under bilmodellens livslängd.

Teslas kommunikationschef i Sverige Maria Lantz har lämnat en kommentar för SvD:

"Tesla understryker att alla uppdateringar som introduceras i Europa till fullo harmonierar med EU:s samtliga krav för typgodkännande".

Fem måsten till bilen i vinter 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM

Tesla

Elbilar

AB Voice