Saga, 8, badade – hittade järnålderssvärd

Uppdaterad 2018-10-05 | Publicerad 2018-10-02

Åttaåriga Saga gjorde ett oväntat fynd när hon badade i somras. En bit ut i vattnet trampade hon på vad som visade sig vara ett ovanligt välbevarat järnålderssvärd.

– Arkeologerna tror att det är 1 500 år gammalt, säger Sagas pappa Andrew Vanecek.

“Flicka dubbad till drottning av Sverige efter att ha hittat uråldrigt svärd i sjö.” Så lyder amerikanska CNN:s rubrik om åttaåriga Sagas unika fynd.

Värnamodottern hittade ett svärd när hon badade i somras.

– Det visade sig vara ett riktigt gammalt svärd. Arkeologerna tror att det är 1 500 år gammalt, säger Andrew Vanecek, Sagas pappa.

Upptäckten fick arkeologer att höja på ögonbrynen, minst sagt.

– Jag tänkte: ja ja, ett svärd, det kan vara vad som helst, men sedan fick jag bilderna och då fick jag gåshud, säger arkeolog vid Jönköpings läns museum Annie Rosén till TT.

Saga hittade svärdet på en halvmeters djup vid badplats i sjön Vidöstern söder om Värnamo, vilket SVT Nyheter Jönköping var först med att rapportera om.

Annie Rosén konstaterar att svärdet är förvånansvärt välbevarat med bland annat svärdsskida i trä och läder; att så mycket organiskt material är bevarat är mycket ovanligt.

– Det är 1 000 år, kanske upp till 1 500 år. Vid samma fyndplats har vi hittat ett dräktsmycke som är från 300- eller 400-talet, säger Annie Rosén.

Blev världsnyhet

“Sveriges riktiga drottning” skriver brittiska The Guardian och amerikanska CNN skriver att hon inofficiellt blivit “dubbad till drottning av Sverige”. Svärdfyndet har blivit en snackis världen över – och Andrew Vanecek är också inne på drottningspåret.

– Jag tycker att det hade varit riktigt bra för Sverige om Silvia hade gjort Saga till drottning av Sverige för en dag. Det hade varit en stor nyhet världen över, säger han.

Får hon behålla svärdet?

– Nej, men det vill vi inte. Men vi hoppas att det kommer stanna i Jönköping eftersom det hittades där. Vi vill att folk ska kunna se det.

Ännu ingen åldersbestämning

Svärdet är fortfarande hos konservator och man har ännu inte kunna göra en ordentlig åldersbestämning. Hur det hamnat i sjön vet arkeologerna inte. Det kan handla om gravar som eroderat ut i sjön, offerfynd i vatten eller att någon helt enkelt tappat det. Det finns inga kända boplatser i närheten men arkeologerna ska nu leta efter fler föremål i sjön.