Monsterorkan mot Florida – ”extremt farlig”

Inför orkanen Michaels intåg: Katastroftillstånd utlyst

Uppdaterad 2018-10-10 | Publicerad 2018-10-09

Katastroftillstånd är utlyst i Florida inför orkanen Michaels intåg.
Delstatens guvernör Rick Scott beskriver Michael som ”monstruös” och människor uppmanas bunkra upp med mat och mediciner för flera dagar.

– Stormen är livshotande och extremt farlig, säger Rick Scott under en pressträff.

Stormen Michael rör sig just nu mot Florida. Under sin färd över Mexikanska golfen har den samlat kraft och kommit upp i orkanstyrka.

Under tisdag och onsdag beräknas den slå mot Florida med en vindstyrka 43–49 meter per sekund.

– Det är en monstruös storm och prognoserna blir bara värre, säger Rick Scott, Floridas guvernör under en pressträff.

Risken är stor att orkanen kommer att nå upp till kategori 3. Det innebär en vindstyrka mellan 50 och 58 meter per sekund. Det vill säga risk för att träd rycks upp med rötterna, att hus förstörs och att bilar kan välta.

– Vi måste ta det här på allvar, säger Rick Scott.

”Följ order om evakuering”

Han har officiellt bett president Trump om att få utlysa katastroftillstånd i delstaten för att kunna lösgöra mer resurser att hantera stormen. Katastroftillstånd var på måndagen utlyst i 26 av kommunerna i Florida, rapporterar CNN. Soldater från nationalgardet är inkallade och sjukvård och räddningstjänst satt i beredskap.

Orkanen beräknas röra sig över Alabama, genom nordvästra delarna av Florida och vidare norrut. Rick Scott uppmanade alla Floridas invånare, oavsett var de bor, att ta varningarna på allvar.

– Michael kan fortfarande byta riktning och den kan slå mot hela staten, säger Rick Scott under en pressträff.

Floridabor uppmanas att bunkra upp med mat, vatten och mediciner för åtminstone tre dagar framöver.

– Följ alla eventuella order om evakuering, säger Rick Scott.

Uppemot 130 millimeter regn

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika och oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen. Över östra Kuba och mexikanska Yucatánhalvön vräker orkanen ner regn.

USA:s nationella orkancenter har gått ut med flera varningar. En av dem gäller de massiva regnmängder som beräknas komma i samband med orkanen och rikserar orsaka svåra översvämningar.

”Kraftiga skyfall från Michael kan resultera i livshotande översvämningar från Panhandle (nordvästra Florida), Big Bend-regionen och delar av Georgia och South Carolina”, varnar National hurricane center.

Regnmängder mellan 50 och 100 millimeter väntas. Lokalt kan det komma uppemot 130 millimeter, sa Rick Scott under pressträffen.

– Stormen är livshotande och extremt farlig, säger han.