Här är frågorna som fackpampen duckar

Uppdaterad 2016-01-19 | Publicerad 2016-01-14

Medlemmarna är rasande – men Kommunals ordförande Annelie Nordström vägrar svara på frågor.

Därför saknas svar på varför medlemmarna betalat hennes semester, hur hon ser på ledningens spritfester eller hur hon tänkt förändra kulturen på Kommunals.

– Det är en jätteskandal, och det är usel krishantering, säger mediarådgivaren Paul Ronge.

Tipsa oss på
granskning@aftonbladet.se
Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

I ett mejl till sina medlemmar har Kommunals ordöfrande Annelie Nordström vädjat till dem att stanna kvar och uppger att de ska arbeta hårt för att reparera förtroendet för ledningen.

Men ännu har Annelie Nordström personligen inte velat svara på frågor om Aftonbladets granskning.

Första förfrågan om en intervju skickades till Kommunal i måndags 11 januari vid 10.30 genom en av förbundets pressekreterare. Förfrågan har sedan framförts flera gånger dagligen via olika personer. Det har skett under samtal med pressekreterare både under måndag, tisdag och onsdag.

Upprepade försök

I en intervju med kassören Anders Bergström framfördes en förfrågan vid upprepade tillfällen, men Bergström framhärdade att ”det var hans ansvarsområde”.

Så sent som under torsdag morgon har Aftonbladet besökt Kommunals förbundskontor där beskedet var att Annelie Nordström var upptagen i sammanträde.

Strategin att enbart skicka fram kassören Anders Bergström och inte förbundets högst ansvariga är inte ovanlig, enligt pr-konsulten och mediarådgivaren Paul Ronge.

– Är det blir en kris på det här sättet, oavsett om det är företag eller facket, gör man ofta så att man vill skydda den som är högst, för det är den personen som löper störst risk att få avgå, säger Ronge.

Han fortsätter:

– Men jag tror inte hon kan fortsätta gömma sig, det tror det är omöjligt eftersom hon har kommunicerat med medlemmarna via mejl – där det viktigaste budskapet var de skulle stanna kvar i Kommunal.

”Borde avgå”

Från medlemmarna har just krav på avgångar i ledningen varit vanligt förekommande – och många har både via sociala medier och Aftonbladet ventilerat sin ilska.

– De borde avgå och de borde skämmas, sa Jeanette Ahoniemi, 46, tidigare till Aftonbladet.

Aftonbladet kommer att fortsätta söka Annelie Nordström.

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen