Mötte Cameron - för att diskutera flyktingfrågan

Uppdaterad 2015-11-03 | Publicerad 2015-11-02

LONDON. I kväll mötte Stefan Löfven Storbritanniens premiärminister David Cameron i London.

Han vill få EU-ländernas ledare att dela på bördan i flyktingkrisen.

– Det är inte hållbart med en situation där vi tar emot så många på så kort tid, säger statsministern.

Under måndagskvällen gjorde Stefan Lövfen sitt första besök på Downing Street som statsminister. Han reste till London för att träffa Storbritanniens premiärminister David Cameron – och prata flyktingpolitik.

– Det viktigaste var dels migrationsfrågan som ju påverkar alla inom EU, sedan handlade det också om processen kring den kommande brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet, säger Löfven efteråt.

”Måste ta sitt ansvar”

I september sa David Cameron att Storbritannien skulle ”leva upp till sitt moraliska ansvar” och gick med på under fem år ta emot 4 000 flyktingar om året. Samma antal tar Sverige just nu emot – på två dagar.

– Jag har sagt under lång tid att den här flyktingfrågan inte kommer att försvinna på länge och alla EU:s medlemsländer måste ta sitt ansvar. Det har jag sagt många gånger och det gäller fortfarande, säger Stefan Löfven.

– Om vi tar ensamkommande flyktingar så tar Sverige som ensamt land emot dubbelt så många som resten av EU. Och alla förstår att när barn kommer till ett nytt land så kan det handla om trauman som behöver behandlas. Sedan är det skolgången – det är mycket som krävs när de kommer som barn och då måste vi ha en omfördelning.

”Inte hållbart”

I förra veckan kallade utrikesminister Margot Wallström det för ”en ohållbar situation” att vissa EU-länder stänger sina gränser. När statsminister Löfven träffar den svenska pressen på Downing Street efter mötet håller han med – om att situationen i Sverige just nu inte fungerar.

– Det är inte en hållbar situation med så många på så kort tid, för det är klart de måste ha tak över huvudet och skolorna och sjukvården måste fungera. Så ur den synpunkten är det här inte hållbart, säger han.

– Vi ska stå upp för rätten att söka asyl, men vi måste stå upp för det här som en EU-fråga. Inget land ensamt klarar detta.

”Orubblig”

Enligt Löfven var Cameron orubblig. Storbritannien står utanför EU:s flyktingpolitik – och har inte fått någon kvot när EU-kommissionen velat fördela de syriska flyktingströmmarna jämnare mellan länderna.

– Cameron säger att de gör sitt utanför det här omfördelningssystemet och att de vill ta emot x antal tusen under de här åren. Det är ju vad Storbritannien har hävdat och hävdar, säger Löfven.

Enligt Migrationsverket kommer Sveriges kostnad för flyktingmottagandet att öka med minst 70 miljarder kronor på två år. Och i förra veckan avslöjades det att finansdepartementet uppmanat alla departement att se över hur man kan dämpa kostnader för att klara av asylmottagandet. Hur underskottet ska täckas upp vet inte Löfven ännu.

– Vi måste räkna om hela budgeten, helt enkelt, säger han.

Regeringen ska invänta analysen av migrationsverkets prognos, se över hur kostnaderna för migrationen kan sänkas – och se hur mycket av pengar som avsatts till internationellt bistånd som kan användas.

– Det är en process som pågår. När vi ser att vi har den här situationen som inte kommer att försvinna så måste vi i en ansvarig regering se till att vi står upp för ordning och reda i vår ekonomi. Då måste vi förbereda det genom att få ett underlag som vi kan fatta beslut på, säger han.

– Men det är en bit kvar till dess. Nu vet vi att 2015, det klarar vi, och 2016 måste vi självfallet diskutera.

”Har en agenda”

I mötet med Cameron avhandlades också det val om EU-medlemskap som Camerons konservativa Toryparti utlovat innan segern i det brittiska valet i maj. Den så kallade Brexit-omröstningen kommer att äga rum om två år, men kampanjerna för de just nu jämna ja- och nej-sidorna har redan dragit igång. Löfven betonar vikten av att ha Storbritannien kvar i EU – och är övertygad om att hans brittiska kollega i alla fall håller med honom på den punkten.

– Jag uppfattar att premiärminister Cameron har en agenda att han självfallet vill att Storbritannien blir kvar i EU, säger Löfven.

– Vi tänker lika i många frågor, jag tänker då på den inre marknaden, den digitala inre marknaden och frihandeln, säger statsministern.

När Cameron en timme tidigare skakat hand med Löfven hade han verkat vara inne på samma spår.

– Sverige och Storbritannien har ett bra förhållande. Svenska företag går starkt framåt i Storbritannien, sa han.

Följ ämnen i artikeln