Demonstranter greps av polis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-16

Planerade protestmarsch inför EU-toppmötet i ryska Samara

Inför EU-toppmötet i ryska Samara förföljs den politiska oppositionen, skriver Novaja Gazeta.

Flera personer som planerar en demonstration har gripits och en tidningsredaktion har fått besök av polis.

På fredag håller EU och Ryssland toppmöte i ryska Samara för att försöka förlänga det strategiska partnerskapet. Just nu ser det mörkt ut och läget är spänt efter konflikten kring den omdiskuterade flytten av ett sovjetiskt krigsmonument från centrala Tallin.

Mörkt ser det också ut för de oppositionspolitiker som planerar en protestdemonstration mot president Putin i samband med toppmötet.

Flera av deltagarna i ”De missnöjdas marsch” har gripits och förhörts av polis - trots att borgmästaren i Samara har gett tillstånd till demonstrationen.

Släpptes utan förklaring

I söndags greps Anastasija Kurt-Adzjijeva tillsammans med andra oppositionella på Revolutionstorget i Samara, skriver tidningen Novaja Gazeta.

På polisstationen blev de fråntagna flygblad om demonstrationen och deras demonstrationstillstånd avfärdades som förfalskat. De släpptes senare utan förklaring.

I fredags i förra veckan lovade polischefen i Samara att förföljelsen av de oppositionella skulle upphöra. Sedan dess har ett tiotal personer gripits för att ha spridit flygblad om demonstrationen, uppger Novaja Gazeta. Vad som har hänt med två av dem är enligt tidningen inte känt.

I förra veckan fick även Novaja Gazetas lokalkontor i Samara besök av polisen. De beslagtog datorer under förevändning att man skulle kontrollera att det inte fanns några olicensierade program installerade.

Sverige deltar inte

– Man får intrycket att varken Rejmer (polischefen) eller Sytjev (från regionledningen) har kontroll över vad polisen gör, sa chefredaktören för Novaja Gazeta i Samara, Sergej Kurt-Adzijev, på en presskonferens i tisdags.

Sveriges EU-minister Cecilia Malmström har inte hört talas om problemen för de ryska demonstranterna. Men hon säger till aftonbladet.se att det alltid är viktigt att ta upp frågan om de demokratiska rättigheterna i kontakter med Ryssland. Sverige kommer inte att ha någon representant med under mötet i Samara.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln