Minst 74 döda i grekisk brandkatastrof

avTT

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Utbrända bilvrak kantar gatorna i Mati öster om Aten.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Människor samlade vid stranden i orten Mati, på flykt från de största bränderna på tio år.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Berget glöder vid orten Mati öster om Aten. Nödläge har utfärdats i regionen Attika.

Minst 74 personer har omkommit i de omfattande skogsbränder som härjar i närheten av den grekiska huvudstaden Aten.

Många döda har hittats i sina hem och i bilar. Vid en restaurang vid havet har 26 döda kroppar upptäckts.

Den svåraste av en rad bränder har drabbat strandorten Mati, fyra mil öster om Aten. På tisdagseftermiddagen uppdaterades den totala dödssiffran till 74 personer.

Premiärminister Alexis Tsipras meddelar i grekisk tv att regeringen utlyser tre dagars landssorg.

– Grekland genomgår en obeskrivlig tragedi, säger Tsipras enligt Reuters.

Antalet döda väntas stiga, enligt grekiska räddningsmyndigheter.

Minst 187 människor rapporteras skadade, 23 av dem barn. Elva personer har allvarliga skador, enligt en talesperson för den grekiska regeringen, skriver AFP.

Vid en restaurang vid havet i Mati hittades 26 döda kroppar, enligt grekiska Röda Korset. De låg tätt intill varandra, svårt brända, cirka 30 meter från stranden. Några av de döda är barn och ungdomar.

– De försökte hitta en flyktväg, men tyvärr lyckades inte dessa personer och deras barn komma fram till vattnet i tid. När de såg att det inte fanns någon räddning valde de instinktivt att omfamna varandra, säger Nikos Economopoulos, Röda Korsets chef i Grekland.

700 personer räddade

Kustbevakningen räddade över 700 personer som tagit sig ned till stränderna för att undkomma lågorna. Ytterligare 19 överlevande plockades upp ur havet.

Båtar fortsätter att färdas fram och tillbaka längs med stränderna i sökandet efter överlevare.

Svenske Marcus Persson befann sig på ett hotell strax norr om Rafina under måndagen. Han och övriga gäster uppmanades att ta sig till stranden i närheten, berättar han för SVT Nyheter.

– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken.

Människor som samlats på stranden plockades upp av båtar och kördes sedan med bussar till hotell i Aten.

Resebolaget Solresor hade tolv svenska turister i det branddrabbade området, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Svenskarna evakuerades till hotell i centrala Aten sent på måndagskvällen.

– I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar skadats, säger Per Karlsson på utrikesdepartementets presstjänst till TT.

UD uppmanar svenskar som är i Grekland eller på väg till Grekland att följa lokala medier och instruktioner från de lokala myndigheterna.

Uppmanas att evakuera

Mati ligger nära Rafina och regionen är populär bland inhemska turister, framför allt pensionärer och barn som åker på läger.

– Mati är inte ens en ort längre. Jag såg lik och utbrända bilar. Jag är lycklig att jag lever, säger en kvinna till tv-kanalen Skai.

Många som tros befinna sig i området har inte gått att lokalisera.

Människor uppmanas att evakuera området, där hundratals hus har förstörts. Många har fått fly till stränder öster om Aten för att räddas med båtar.

Femton bränder bröt ut samtidigt på måndagen enligt regeringens talesman. Branden runt Mati har begränsats, men en annan brand rasar kring hamnstaden Kineta, cirka fem mil väster om Aten.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och Grekland har, liksom Sverige, vänt sig till EU för att via unionens samarbete få hjälp med att bekämpa bränderna. Hjälp väntas från bland annat Cypern.

Bränderna är de största i området på tio år. Kraftiga vindar och hög temperatur, uppemot 40 grader, har försvårat räddningsarbetet.