Poliserna som sköt Eric tagna ur yttre tjänst – vållande prövas

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Enligt uppgifter till Expressen har de tre poliserna som sköt mot Eric Torell tagits ur yttre tjänst.

Familjens advokat uppger för Aftonbladet att frågan om vållande till annans död kommer att prövas.

– Det ingår i åklagarens prövning av tjänstefel, säger advokat Tomas Nilsson.

Morgonen den 2 augusti sköts 20-åriga Eric Torell till döds i samband med ett polisingripande.

Polisen har uppgett att det uppstått någon form av hotfull situation. Eric Torells familj gick samma dag ut i media och berättade att Eric var autistisk och hade Downs syndrom, och hade haft med sig en leksakspistol när han rymt hemifrån under natten. Inte en replika, som polisen sagt i medier.

1 av 2 | Foto: PRIVAT

Poliserna jobbar vidare

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det tre poliser som avlossade skott, och samma dag fångades de upp av polisens krisstödsorganisation.

Särskilda åklagarkammaren utreder om tjänstefel begåtts. Under tiden arbetar poliserna vidare, men är inte i yttre tjänst, skriver Expressen. Beslutet ska ha fattats i förra veckan.

Polisen vill inte kommentera detta.

– De är inte tagna ur tjänst. I övrigt kommenterar vi ingenting om deras situation, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Vållande till annans död prövas

Eric Torells mamma har tidigare sagt att hon vill att det prövas om poliserna som sköt Eric Torell gjort sig skyldiga till vållande till annans död. Att pröva detta kommer ingå i Särskilda åklagarkammarens utredning om tjänstefel, enligt familjens målsägarbiträde.

– Jag har pratat med åklagaren, och i prövningen av tjänstefel ingår också att pröva vållande till annans död. Så det ligger redan i hans utredning, säger advokat Tomas Nilsson.

Vad i händelsen skulle kunna utgöra vållande till annans död? 

– Jag har bestämt mig för att inte säga något om sakfrågan, av det enkla skälet att man först måste se vad utredningen innehåller, vad den säger i en mängd olika avseenden. Det kan också bli fråga om kompletteringar som vi tycker borde göras, säger Tomas Nilsson.

Utredaren vill inte kommentera

Chefsåklagaren Martin Tidén vill fortsatt inte uttala sig om hur utredningens fortgår.

– Jag har ingenting nytt att kommentera. Tack.

Publicerad: