Heta potatisar på menyn då Putin möter Merkel

avTT

Publicerad:
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Förbundskansler Angela Merkel tar emot Rysslands president Vladimir Putin i slottet Meseberg utanför Berlin.

Rysslands president Vladimir Putin har anlänt till Tyskland, där han mottogs av förbundskanslern Angela Merkel i slottet Meseberg utanför Berlin.

En rad känsliga frågor, som Ukraina, Syrien, Iran och den omstridda gasledningen Nord Stream 2, står på dagordningen.

Inför ett pressuppbåd utanför Meseberg, där tyska ledare ofta tar emot utländska stats- och regeringschefer, meddelade Merkel att hon kommer att ta upp mänskliga rättigheter under mötet med Putin.

– Jag är av åsikten att kontroversiella frågor bara kan hanteras genomdialog, sade hon enligt nyhetsbyrån Reuters.

Merkel tillade att Tyskland och Ryssland bör arbeta för att hitta en lösning på krisen i det krigshärjade Ukraina, där Rysslands annektering av Krimhalvön orsakat en diplomatisk vinter i relationen mellan Moskva och EU.

Putin lyfte situationen i Syrien, där Ryssland stöder regimen i inbördeskriget, och underströk att en kraftsamling behövs för att syriska flyktingar ska kunna återvända till sitt hemland. Han passade också på att betona att han ser Nord Stream 2 som ett uteslutande ekonomiskt projekt.

Tidigare under dagen deltog Vladimir Putin i Österrikes utrikesminister Karin Kneissls bröllop på en vingård utanför Graz, något som har väckt ilska hos österrikiska oppositionspolitiker.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM