Hundratusen mot "svenskan" i Bryssel

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-11-06

Belgiens nya regering – känd som "svenskan" i folkmun, på grund av sina blåa och gula partifärger – får tummen ned av runt 100 000 demonstranter i huvudstaden Bryssel.

– Budskapet är tydligt. Folk är arga, rasande. Den här regeringens politik är fullkomligt obalanserad, sade Marc Leemans, ordförande för fackförbundet ACV, enligt Reuters.

Även nyavgångne premiärministern Elio Di Rupo, vars vallonska socialistparti PS nu är i opposition, deltog i torsdagens protester.

– Det är inte normalt att man lägger budgetbördan på arbetarna, socialbidragstagarna, pensionärerna och familjerna, sade Di Rupo till tidningen Le Soir.

På sina håll bröt mindre våldsamheter ut. Polisen tog till tårgas och vattenkanoner och minst en polismotorcykel brändes upp av demonstranterna, enligt tidningen De Standaard.

"Svenskan" består av de två liberala partierna MR och VLD, de flamländska kristdemokraterna CDV samt separatistpartiet NVA. Regeringen, som tillträdde för mindre än en månad sedan, har bland annat kritiserats för planer på att höja pensionsåldern och slopa de årliga uppskrivningarna av existensminimum. Regeringsdebuterande NVA har därtill ifrågasatts för anklagelser om främlingsfientlighet och kopplingar till extremhögern och forna flamländska nazistpartier.

TT

Följ ämnen i artikeln