Förre Kommunalkassören utreds för fler brott

Publicerad 2016-04-21

Bodde gratis på förbundets semesteranläggning

Aftonbladet avslöjade hur fackpamparna semestrar privat i Stockholms skärgård utan att betala en krona.

Nu har åklagare inlett en förundersökning mot en av Kommunals företrädare som övernattade på ön Marholmen.

– Det finns anledning att anta att brottet trolöshet mot huvudman har begåtts, säger kammaråklagare Malin Arentoft.

Förundersökningen gäller Kommunals tidigare kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström. Han semestrade privat på Kommunals semesteranläggning Marholmen i Stockholms skärgård, utan att betala för sig.

Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman, som innebär att en person missbrukar sin förtroendeställning.

– Utredningen är i ett inledande skede, nu ska vi titta närmare på vad som har hänt, vilka belopp det handlar om och så vidare, säger kammaråklagare Malin Arentoft.

Hon betonar att ingen person än så länge delgivits misstanke om brott.

– Men det finns en misstänkt, eller utpekad person som vi kallar det.

Polisen bekräftar att det finns två anmälningar mot Bergström med rubricering trolöshet mot huvudman.

Misstänks även för mutbrott

Övernattningarna på ön Marholmen var en del av Aftonbladets stora avslöjande om Kommunals fackpampars slöseri med förbundspengar. När Aftonbladet konfronterade Anders Bergström med uppgifterna erkände han att han vid några tillfällen övernattat privat på semesteranläggningen, utan att betala.

Efter fler avslöjanden, bland annat om porrstjärnor på Kommunals lyxkrog Metropol Palais, påkostade utlandsresor och spritindränkta tillställningar, meddelade förbundets ordförande Annelie Nordström att hon kommer avgå i maj. Anders Bergström fick sparken och misstänks nu även för mutbrott, ett brott som han förnekar.

Langade vin utan tillstånd

Kammaråklagare Malin Arentoft har även inlett en förundersökning om Kommunals tidigare lyxkrog Metropol Palais har bedrivit catering med alkoholservering utan tillstånd. Aftonbladet kunde i januari avslöja att lådvis med vin langats från restaurangen till Kommunals festvåning i Stockholm. Enligt åklagaren finns det anledning att anta att brott har begåtts.

Det inleds däremot inte någon förundersökning mot Kommunals ordförande Annelie Nordström, som också övernattade privat på Marholmen.

– En förbundsordförande har inte haft den ställningen till bolaget. Skulle det vara något brott skulle det vara mutbrott, men det har redan riksenheten mot korruption bedömt att det inte är.

Aftonbladet har sökt Anders Bergström men han har avböjt att kommentera.

ANNONS