Ny studie: Minimänniskorna styrde över dvärgelefanter och jättestorkar

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2016-03-30

Minimänniskorna styrde över jättestorkar och dvärgelefanter med vapen och eld på den avskilda ön.

Rester efter de sagolika figurerna har hittats i en och samma enorma grotta.

Mystiskt nog dog de ut samtidigt – men tidigare än forskarna tidigare trott.

Homo floresiensis var minimal, bara drygt en meter lång. Den hade primitiva drag, som en platt och sluttande panna, kort ansikte och en hjärna ungefär lika stor som en grapefrukt. Och på grund av artens litenhet och likhet med de små dvärgmänniskorna i J.R.R. Tolkiens fantastivärld har de också kallats för hobbitar, enligt sajten livescience.

Hittades nära andra utdöda djur

Hobbitarna är den minsta arten inom vårt eget släkte, Homo. Troligtvis utgör den en sidogren på vårt släktträd och är en extrem dvärgform av arten Homo erectus. När den första kända fossilen av Homo floresiensis påträffades i grottan Liang Bua i Indonesien 2003 väckte den inte oväntat omedelbar uppmärksamhet, inte minst i forskarvärlden.

Året efter upptäckten beskrevs fossilen, kallad LB1, som en 1,06 meter lång fullvuxen kvinna i 30-årsåldern.

I grottan hittades förutom LB1 också verktyg, spruckna stenar som antyder att hobbitarna gjorde upp eld samt rester från förkolnade ben från andra djur som komodovaraner, råttor, fladdermöss – och den utrotade dvärgelefanten (Stegodon). Fossildelar från den senare visade tecken på skärskador vilket kan tyda på att Homo floresiensis dödade djuren, enligt en tidigare publicering i tidskriften Nature.

Enligt en studie från 2010 ska man också ha hittat fossiler från fåglar i Ling Bua-grottan, däribland från den enorma maraboustorken. Den var 1,8 meter lång och tros ha levt för mellan 20 000 och 50 000 år sedan, skriver livescience.

Möjligt möte över artgränserna

Tidigare undersökningar har gett skäl att tro att hobbitarna ockuperade grottan så sent som för 12 000 år sedan, vilket mycket väl skulle ha möjliggjort ett möte med vår egen art, som enligt forskare troligen dök upp på den avlägsna indonesiska ön Flores för omkring 50 000 år sedan.

Men nu visar en ny studie, publicerad i Nature, att något möte kanske aldrig ägde rum.

Genom nya utgrävningar i grottan Liang Bua och analyser av sediment och fossiler funna inuti har forskare dragigt slutsatsen att Homo floresiensis levde och frodades på ön mellan 190 000 till 60 000 år sedan. Stenredskap som hittats i grottan och som troligtvis tillverkats av arten har daterats till cirka 50 000 år sedan.

De nya forskningsresultaten utesluter därmed inte ett potentiellt möte mellan arterna. Men om hobbitarna och den moderna människan levde där under samma tidpunkt var det inte under en särskilt lång period, enligt forskarna.

Följ ämnen i artikeln