Bedragna på 50 000 kronor

Uppdaterad 2016-04-04 | Publicerad 2016-04-02

Paul, 97, och Rune, 94, råkade ut för samma liga

GÖTEBORG. Vännerna Paul Oscarsson, 97, och Rune Johansson, 94, rånades av en liga som låtsades vara hemtjänst. De blev av med nästan 50 000 kronor tillsammans.

– Det är så fegt! Skäms på er att ge sig på oss gamla, säger Paul.

”Hemtjänstligan” i Göteborg specialiserade sig på riktigt gamla män. Paul Oscarsson och Rune Johansson är vänner sedan tio år och bor i samma område.

De är hur pigga som helst i tanken. Men Rune sitter i rullstol och Paul har rullator och hör dåligt. De hade ingen chans att försvara sig.

– Jag har varit sjökapten och rest runt hela världen och lärt mig att vara på alerten. Och så händer det här, i mitt eget hem, säger Paul och skakar på huvudet.

De drabbades av samma förslagna tjuvar, Paul i slutet av sommaren, Rune före jul. En person har ringt i förväg, utgett sig vara från hemtjänsten och frågat om de kan komma.

– Jag hade inget för mig och tänkte att det kunde vara trevligt med lite sällskap, berättar Rune.

Länsade kontokorten

Ungefär detsamma hände Paul. En kvinna ringde och bokade tid för att ”introducera sin vikarie”. Vid den utsatta tiden dök två kvinnor upp.

– De var synnerligen vänliga. Men de försökte blockera dörröppningen till hallen, och när jag upptäckte att en tredje kvinna slunkit in blev jag misstänksam, säger Paul.

Rune anade också att något var på tok.

– De kom två stycken. En ville se sig omkring, medan den andra spolade vatten i köket för att låtsas ta ett glas vatten. Senare förstod jag att det var för att dölja ljuden medan den andra rotade bland mina saker i ett annat rum. De ljög mig rätt upp i ansiktet, minns Rune.

När Paul skulle gå och handla märkte han att plånboken med bankkortet var borta. Tjuvarna hade hittat koden och hann länsa kontot på över 16 000 kronor.

Rune vaknade vid tvåtiden på natten och kände sig rädd.

– Jag var väldigt orolig och rullade upp mitt i natten. Då insåg jag att de stulit mitt Visakort. Jag ringde polisen och de kom direkt. Men tjuvarna hade hunnit ta ut allt på kontot, över 32 000 kronor.

Vad känner ni så här efteråt?

– Jag är arg på mig själv och känner mig dum. Det är bedrövligt att jag inte kände igen de här galenskaperna utan lät mig luras, säger Paul.

Rune håller med.

– Jag är förbannad att jag gick på det.  Jag är ändå med i pensionärsföreningar och har blivit varnad för sådana här brott. Men jag trodde inte det skulle hända mig. Det är fruktansvärt att inte vara säker i sitt eget hem.

Har ni förändrats på något sätt sedan brotten?

– Ja, mitt förtroende för andra är allvarligt skadat. Jag är uppväxt med att lita på folk och inte ens behöva låsa. Nu kommer jag alltid att kräva att okända som ska till mig ska identifiera sig, säger Paul.

Vad vill ni säga till dem som stjäl från gamla?

– Tänk på att ni blir gamla själva en gång i tiden. Det är så oerhört fegt att gå på oss som är helt utlämnade, säger Rune.

Sonen orolig för pappa Paul

Lars-Erik Oscarsson, 71, ringer sin far Paul varje dag och är mycket upprörd över de här brotten.

– Jag känner ilska och rädsla, hur långt kan brottslingar gå? Varje enskilt fall är en jättetragedi.

– Som anhörig vilar ansvaret tungt. Jag får ångest när jag tänker på att jag kan råka befinna mig i en annan stad om pappa ringer och är rädd. Alla företag som behöver söka upp de gamla måste självklart kräva legitimation av sina anställda och svara om man ringer för att kontrollera.

Fotnot: Personerna i ligan har dömts till straff från skyddstillsyn upp till fängelse i fyra år. De två unga kvinnor som fick skyddstillsyn har fortsatt att begå samma sorts brott och har precis åtalats igen.

Följ ämnen i artikeln