IVO: Inga brister på hemmet där Alexandra mördades

Publicerad 2016-06-30

Alexandra, 22, knivmördades av en boende på det HVB-hem där hon arbetade.

Hemmet har nu granskats av IVO – som i sitt beslut skriver att de inte kunnat hitta några brister, trots att Alexandra jobbade ensam.

– Det låter väldigt väldigt märkligt, säger familjens advokat Hans Gaestadius.

Morgonen den 25 januari i år attackerades Alexandra Mehzer av en boende på HVB-hemmet i Mölndal.

Den knivbeväpnade mannen högg henne i ryggen och låret innan han överbemannades av andra boende.

Alexandra dog senare av förblödning från en djup knivskada i låret.

Hade psykiska problem

I efterspelet har hemmet kritiserats för att de lät Alexandra arbeta ensam på mordnatten – trots att den misstänkte gärningsmannen led av psykiska problem.

Flera anställda har i förhör vittnat om att det slagits flera larm om att mannens problem var alldeles för allvarliga för att han skulle vårdas på hemmet.

Tidningen GT har också avslöjat att hemmet beviljats pengar för att bekosta extra personal så att hemmet kunde hantera mannens problem. Detta en månad innan Alexandra mördades.

IVO: Inga brister

Med anledning av mordet har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskat hemmet. I beslutet, som publicerades i dag, skriver IVO att man inte hittat några brister som bidragit till tragedin.

– Vi har granskat verksamheten och pratat med personal och vi har inte kunnat hitta något som tyder på att verksamheten brustit på ett sådant sätt att det här hade kunnat förhindras, säger Maria Björklund, enhetschef för IVO:s avdelning i sydväst, till Aftonbladet.

Granskat tryggheten för boende

Maria Björklund understryker att IVO har granskat tryggheten och säkerheten för de boende på hemmet – inte personalen.

– Personalens arbetsvillkor är inte vårt tillsynsområde, och vi har därför inte bedömt den frågan.

Men ni konstaterar ändå att hemmet inte hade kunnat göra något annorlunda. Vad säger du om kritiken att hon inte borde ha arbetat ensam?

– Man gjorde bedömningen att bemanningen var tillräcklig efter att man konstaterat att det var lugnt. Socialtjänstlagen föreskriver inte att man ska vara ett exakt antal. Kravet är att man ska ha tillräckligt bra kvalitet och göra en professionell bedömning, och det har man gjort här.

”Det är sunt förnuft”

När Aftonbladet når Hans Gaestadius, som är Alexandras familjs advokat, blir han förvånad över IVO:s resonemang.

– Jag har inte läst det själv, men om beslutet har det innehållet du säger så ifrågasätter jag verkligen det. Det låter verkligen väldigt väldigt märkligt.

Vad är det du reagerar på?

– Med den speciella problematik som den här pojken hade så ifrågasätter jag att det var lämpligt att hon arbetade ensam. Det är sunt förnuft, inte några jävla regler, rent ut sagt. Jag kallar det här en underbemanning, sen får IVO säga vad de vill.

Ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Hans Gaestadius säger att det pågår en arbetsmiljöutredning av HVB-hemmet som väntas presenteras i samband med att rätten förkunnar dom i mordåtalet mot den misstänkte gärningsmannen.

Rättegången inleddes den 1 juni och har tagit uppehåll för att den misstänkte ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Den misstänkte uppger själv att han är 15 år gammal, men åklagaren Linda Wiking – som hänvisar till Migrationsverket – hävdar att han är vuxen.