Svenskt silver i kock-EM

TT TT TT

Uppdaterad 2019-01-31 | Publicerad 2018-06-12

Kocken Sebastian Gibrand. Arkivbild.

Inspirationen kom från svensk sommar – och det räckte till en silvermedalj för Sverige i kock-EM. Kocken Sebastian Gibrand lagade ihop sina vinnande recept med hjälp av bland annat ägg, krispig potatis, koldoftande zucchini och sparris.

– Det är en internationell touch med svenska produkter, säger han efter tävlingen.

Norge knep guldet, men Sebastian Gibrands "Ljusa Sommardagar" och "Varma sommarnätter" – två presentationer på tallrik respektive fat – säkrade andraplatsen i Bocuse d’Or Europe som avgjordes i Turin.

Allt som allt tog de båda rätterna, som enligt reglerna tillagas för 15 personer vardera, 5 timmar och 35 minuter att färdigställa. De somriga smakerna var klart inspirerade även av en internationell smakbild, enligt Gibrand. Och anrättningarna föll juryn i smaken.

– Det känns bra, det alltid bra att placera sig på pallen och kvalificera sig till Lyon.

Totalt tävlade 20 nationer, varav de tio bästa går vidare till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, kock-VM i Lyon 2019. Förberedelserna för team Sweden börjar redan på onsdagen.

– Det handlar om att optimera fysiskt och mentalt, säger Gibrand.

– Det kommer bli en helt annan smakbild eftersom vi tävlar i januari, lite mörkare.

I tisdagskvällens tävling hamnade Danmark på tredje plats och Finland på fjärde plats.