Man dog när hästar skenade – ägare får fängelse

TT

Publicerad 2024-04-30

Flera hästar som stod fastbundna utanför en restaurang på Djurgården i Stockholm slet sig och skenade sommaren 2023. Arkivbild.

Under ryttarnas lunchpaus drabbades hästarna av panik. Flera personer skadades i tumultet, en 70-årig man så svårt att han senare avled.

Nu döms hästarnas ägare till fängelse.

Mannen, som är i 55-årsåldern, döms för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan till fängelse i ett år och tre månader, meddelar Stockholms tingsrätt.

Han ska även betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor.

Enligt tingsrätten har mannen orsakat olyckan genom oaktsamhet sedan han bundit fast hästarna och därefter slagit sig ned på en uteservering.

”Han har också bundit dem på ett sätt som varit särskilt riskabelt. Agerandet har drastiskt ökat riskerna för att hästarna skulle skena”, säger chefsrådmannen Johan Borgström i ett pressmeddelande.

Lunchpaus

Händelsen inträffar en lördagseftermiddag i juni 2023. Djurgården i centrala Stockholm är full av helgflanörer och utanför en uteservering har fem hästar bundits fast medan deltagarna i en arrangerad ridtur äter lunch.

Plötsligt utbryter panik bland hästarna, som stegrar sig och sliter loss pålen de är fastbundna i. Djuren sätter av åt olika håll och plöjer in i strosande människor som kommer i deras väg. Ett par i 70-årsåldern, en man och en kvinna, förs allvarligt skadade till sjukhus.

Ett halvår senare, dagarna efter jul, avlider mannen av de svåra hjärnskador han ådragit sig.

Nekar

Hästägaren som arrangerat ridturen åtalades i våras för grovt vållande till annans död, tre fall av grovt vållande till kroppsskada och sex fall av framkallande av fara för annan, varav tre gäller barn under fem år. Mannen nekar till brott.

– Jag är otroligt ledsen över att det här har hänt. Men så länge det är godkänt att ha hästar i stan måste man förstå att saker kan hända, sade han när han vittnade under rättegången, enligt SVT Norrbotten.

SVT uppger vidare att mannen saknade tillstånd för sin turridningsverksamhet i Stockholm, som han uppges ha ägnat sig åt i över tio år.

Redan 2012 dömdes han för brott mot djurskyddslagen sedan han enligt domen bedrivit yrkesmässig turridning utan tillstånd.