Regeringen höjer skatten på vitt snus: ”Rimligt”

Publicerad 2024-04-15

Regeringen höjer skatten på cigaretter och sänker skatten för tobakssnus.

Men skatten för vitt snus höjs också och priserna kommer därmed att gå upp.

– Det blir lite dyrare, men inte så mycket, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

I februari gick regeringen ut med nyheten att man sänker skatten på snus som innehåller tobak med 20 procent och höjer skatten på cigaretter med nio procent.

Anledningen var hälsoeffekterna och Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt fick fronta utspelet.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är i ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, sa han då.

Vitt snus blir dyrare

Men vad regeringen inte la fokus på var faktumet att man också höjer skatten på vitt snus.

Bruket av vitt snus har ökat de senaste åren och produkten är populär även hos unga.

För första gången ska skatten på vitt snus indexeras, vilket innebär att den automatiskt kommer att höjas i takt med inflationen.

Finansminister Elisabeth Svantesson.

”Inte exakt på kronan”

Skatteförändringarna börjar gälla från och med den 1 november i år.

Enligt regeringens beräkningar handlar det om en skattehöjning på totalt 20 miljoner kronor nästa år. 2026 ökar skatten med 30 miljoner kronor per år. Summorna inkluderar också vätskor till e-cigaretter.

– Just vitt snus är ju inte indexerat. Så nu inför vi en indexering även på vitt snus. Vi tycker att det är rimligt att ha på alla delar, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Hur mycket dyrare blir det för en snusdosa?

– Ja, nu har jag inte exakt på kronan, men det blir lite dyrare. Men inte så mycket.

2022 arbetade EU-kommissionen med ett förslag om att höja skatten rejält på allt snus. Då gick finansminister Elisabeth Svantesson ut och rasade mot förslaget med försäkringar om att det inte skulle accepteras av Sverige.