Magnus fyrverkerier fast utanför Hamburg: ”Allt skiter sig”

Publicerad 2021-12-28

Stora leveransförseningar av fyrverkerier hotar nyårsfirandet.

Leveranser som skulle anlänt i början på december har en lång väg kvar. Pyroteknikern Magnus Cieslaks raketer är just nu fast på ett fraktfartyg utanför Hamburg.

– Där ligger alla våra produkter och guppar, säger han.

Redan i våras kom rapporter om att det rådde containerbrist på världsmarknaden, en av följderna av coronapandemin. Något som satt käppar i hjulet för Magnus Cieslak som är pyrotekniker och ägare av företaget Extreme Fireworks.

– Vi skeppade våra fyrverkerier från Kina i oktober, normalt sett gör vi det mycket tidigare men containerbristen har varit så stor att vi inte kunnat få tag på några.

Och nu hinner fyrverkerierna inte fram i tid till tolvslaget.

– Det är inte bara vår leverans som är försenad, det är massa problem i hamnarna i världen. Jag har en agent i Kina som skickat 20 olika containrar på olika båtar och alla är försenade.

3500 kartonger raketer kommer inte kunna säljas i Magnus Cieslaks butiker i år på grund av leveransförseningar.

”Stort hån”

Två containrar fyllda till bredden med raketer skulle anlänt till Sverige och Magnus Cieslak den 3:e december men har inte kommit längre än till Hamburg.

– Först försenades de i Suez-kanalen, sedan var det fullt med båtar i hamnen i Grekland så det försenades ytterligare. Sedan anlände fartyget till Hamburg 25:e december, och där får de inte lägga till förräns på självaste nyårsafton och beräknas vara i Sverige 3:e januari, det är ett stort hån.

Magnus har ytterligare en container på väg till Sverige som skulle anlända nu i mellandagarna.

– Men nu skiter sig allt, säger Magnus Cieslak.

Magnus Cieslak, pyrotekniker och ägare av företaget Extreme Fireworks.

Totalt rör det sig alltså om tre containrar med sammanlagt 3500 kartonger raketer som inte kommer kunna säljas till årets nyårsfiranden.

– Det är ett bakslag så det visslar om det, det är jättetungt. Vi tappar 95% av intäkterna.

Han tillägger:

– Men vi kommer garanterat vara tidigast med att sälja fyrverkerier nästa år.

Vad säger dina kunder?

– Alla mina kunder är förstående, de känner ju till containerbristen. Men de tycker det är tråkigt, vi har väldigt bra produkter som kunderna gillar.

Finns det några fyrverkerier alls till nyårsafton?

– Det kommer vara brist på fyrverkerier, särskilt de stora pjäserna. Men det finns företag som hunnit få hem en del. Vi har köpt in från andra företag och vi har en del kvar av sortiment från förra året så vi kan fortfarande sälja fyrverkerier i våra butiker i Strängnäs och Vellinge.