Uppgifter: Misstänkt för mordbrand på flykt utomlands

Publicerad 2023-03-13

En man har häktats efter mordbranden i Alby.

Men ytterligare en man är efterlyst för inblandning i dådet, enligt uppgifter.

Han misstänks nu ha försökt fly till Tyskland.

Två kvinnor dog och två män och en pojke skadades i lägenhetsbranden i Alby den 4 mars.

Enligt uppgifter misstänks brandfarlig vätska ha hällts in genom lägenhetens brevinkast, innan branden startade.

I slutet av förra veckan greps en nätverkskriminell man misstänkt för inblandning i dådet. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord och mordbrand på måndagen.

Men ytterligare en man ska vara efterlyst för dådet, enligt uppgifter. Mannen, som tillhör samma nätverk, misstänks också ha försökt fly till Tyskland.

Under helgen ska polisen i Tyskland ha kontrollerat ett flygplan som anlände från Sverige, efter misstanke om att mannen kan ha befunnit sig ombord.

När planet landade visade det sig dock att den misstänkte mannen inte var med på planet, och en jakt pågår fortfarande, enligt uppgifter.

Utreder motivbilden

Kammaråklagare Kajsa Lindberg, som leder utredningen, vill inte kommentera uppgifterna närmare i nuläget.

– Helt enkelt för att vi behöver arbeta ostört, säger hon.

Hon vill inte heller kommentera uppgifterna om hur branden misstänks startat, men säger att polisen vidtar en rad utredningsåtgärder.

– Vi har en stor utredningsgrupp inom polisen som arbetar med ärendet. Bland annat ska man gå igenom brottsplatsen och analysera spår. Man håller på att utreda hur branden har uppstått och vilka konsekvenser den har fått, och vilka konsekvenser den riskerade att få, säger hon, och fortsätter:

– Vi samlar också in iakttagelser som gjorts i samband med händelsen och kartlägger olika personer för att utreda motivbilden, och vem eller vika som är inblandade.

Två kvinnor dog i lägenhetsbranden i Alby.

Misstänkt hämndaktion

Brandattentatet mot familjen som bodde i lägenheten i Alby tros vara riktat mot en person med kopplingar till den pågående konflikten mellan Rawa Majid, kallad ”Kurdiska räven”, och ”Greken”, enligt Aftonbladets uppgifter.

Den misstänkta mordbranden tros även ha kopplingar till mordet i Tullinge, där pappan till en utpekad gängkriminell sköts ihjäl i vad som också misstänks vara en hämndaktion.

Mordet i Tullinge ska också ha kopplingar till händelserna i Alby, enligt Aftonbladets uppgifter.

Omfattas av sekretess

Mannen som häktades på måndagen omfattas nu av sekretess av säkerhetsskäl, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg.

– Anledningen är att det finns en fara för att den misstänkta eller någon närstående utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs. I slutänden är det tingsrätten som bestämmer om sekretessen ska gälla eller inte, säger hon.

Följ ämnen i artikeln