Han är smålänningen bakom ”Fössta tossdan i mass”

Publicerad 2023-03-02

Den första torsdagen i mars eller ”Fössta tossdan i mass” har blivit något av en inofficiell nationaldag i Småland.

Nu berättar mannen bakom ”massipantåts-firandet” hur det hela kom till, för tidningen Smålänningen.

– Jag har förstått att det inte längre bara är en grej för exil-smålänningar, säger Jonas Svenningsson.

Traditionen med ”fössta tossdan i mass” började som ett internt skämt mellan Jonas Sveningsson och hans syster, skriver tidningen Smålänningen.

Traditionen som tog fart i början av 2000-talet har egentligen äldre anor än så, menar Jonas Sveningsson. Hans faster hade flyttat från Gnosjö i Småland till Alingsås under 70-talet, där det hela tog fart.

I slutet av februari varje år brukade fastern få frågan om vilket datum det var nästkommande dag. Svaret kom då på bred småländska, ”fössta mass” vilket ska ha roat hennes kollegor.

Tog fart på Facebook

Jonas och hans syster tyckte också det var roligt och det hela blev en interngrej mellan syskonen. Varje år skickade de sms till varandra.

– Det blev lite en sport vem av oss som kom ihåg att det var den första mars först, säger han till Smålänningen.

Först när Jonas startade en Facebook-sida runt 2010 tog det verkligen fart. Bland de bilder som lades upp i början fanns en marsipantårta, som kommit att bli en viktig del i firandet.

Idag har firandet spridits landet över, något Jonas gläds över. Även i fall han bott i Stockholm sedan 90-talet, har han förstått att man nere i Småland börjat högtidlighålla dagen allt mer seriöst.

Ska fira med familjen

Jonas får ofta höra att han själv har dialekt och menar att igenkänningsfaktorn kan vara kul. Att dagen fått så stor spridning tycker han både är kul och intressant. Genom åren har det blivit en del marsipantårtor i början av mars. Även i år kommer han att fira, denna gång tillsammans med familjen.

Fastern, som lade grunden till allt för snart ett halvt sekel sen verkar fortfarande road över uppståndelsen.

– Hon brukar kika in på Facebooksidan varje år och skicka en skrattande emoji, så hon tycker att det är väldigt roligt, säger Jonas.

Fira ”fössta tossdan i mass” med marsipan

Kände du hur suget slog till och du bara måste ha något med marsipan? Då har vi en hel lista med recept här till er, med allt från klassisk marsipantårta till punschrullar och prinsessbiskvier.
Klicka här för att se alla recept!

Följ ämnen i artikeln