Generaldirektören lämnar – mitt i intervjun

Publicerad 2024-03-13

Dödsskjutningar, barnarbete och förorenat vatten präglar gruvområdet i södra Kongo Kinshasa.

Trots det har svenska statliga Svenska exportkreditnämnden skrivit under för en affär med det ansvariga gruvbolaget.

Men när Kalla Fakta frågar generaldirektören om det lämnar hon intervjun.

Den statliga Svenska exportkreditnämnden, EKN, har skrivit under för en affär med Kamoa-gruvan i Kongo Kinshasa trots illavarslande rapporter. Det avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

I oktober 2020 blev två pojkar mördade av anställda på Kolwezi-gruvan i landet. Och vid Kamoa-gruvan sköts en man av det ansvariga vaktbolaget, han fick amputera sitt ben och kan inte längre arbeta. Zijin mining är storägare i båda dessa gruvor – och med Kamoa gruvan gör nu svenska bolag affärer.

Zijin mining har också anklagats för att ha förorenat vatten, använt barnarbete och brukat övervåld mot befolkningen i området. Men trots att det fanns med i EKN:s beslutsunderlag valde styrelsen att stötta affärer med Kamoa-gruvan, avslöjar Kalla Fakta.

200 gånger normala halter

Kamoa-gruvan drivs av företaget Kamoa Copper. Där är Kinesiska staten huvudägare genom Zijin mining. De är sedan tidigare svartlistade av de svenska AP-fonderna – för att deras äldre gruvor har förorenat vattendrag.

Och vattnet som rinner genom Kamoa-gruvan är inget undantag. Kalla faktas reporter har tagit vattenprover som bevisar att dricksvattnet intill gruvan innehåller 100–200 gånger så höga halter av tungmetaller än vad som är naturligt.

Kalla Fakta frågar ut EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.

Kamoa-gruvan är i dag nära att bli en av de största koppargruvorna i världen. Malmen grävs fram med hjälp av maskiner från de två svenska företagen Sandvik och Epiroc. Högst ansvarig för affären är EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.

Lämnar rummet

På frågan om skjutningarna och det förorenade vattnet svarar hon att det är ”ny information”

– Vi delar inte bilden av att de förorenat dricksvattnet, men om det stämmer måste det åtgärdas.

– Att han sköts låter väldigt bekymmersamt, och det är definitivt nya uppgifter för oss. Vi ska naturligtvis kolla upp detta, säger hon till TV4.

Hon förklarar att Zijin mining inte är relevant för Exportkreditnämnden. Och när TV4:s reporter ställer frågor om varningarna som kom till EKN lämnar hon rummet.

– Det är något vi noga gått igenom och granskat. Nu är förvisso vår intervju slut, men det är inte så att vi inte vill svara på frågor, säger hon.

Ur programmet.