Södersjukhuset får en överrock

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-02-25

Nu ska Södersjukhuset få hjälp. Arkivbild.

Nu rycker regiondirektören in för att lösa krisen i Stockholmsvården. En särskild grupp ska stötta Södersjukhuset efter problemen på akuten.

– Vi ska försöka hitta optimala processer, säger Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Region Stockholm.

Hon leder nu gruppen som ska försöka lösa situationen på Södersjukhuset. Förutom henne ingår också hälso- och sjukvårdsdirektören, direktören vid Stockholms läns sjukvårdsområde, Södersjukhusets direktör samt en representant för ledningen i Stockholms stad. Gruppen ska arbeta åtminstone fram till i sommar, då Södersjukhusets nya akutmottagning öppnar.

Multisjuka äldre

De ska tillsammans fokusera på vården av de multisjuka patienterna för att förbättra överföringen av patienterna till bland annat geriatriska avdelningar och till kommunerna.

Carina Lundberg Uudelepp kan dock inte säga vad som låg bakom problemen på Södersjukhuset under helgen, eller hur det varit vid de tidigare tillfällena då det varit problem.

– Den analysen överlåter jag med varm hand till sjukhusdirektören. Jag är ansvarig på en övergripande systemnivå.

Inte misstroende

Den nya stödgruppen för Södersjukhusets ska inte ses som ett misstroende mot sjukhusets ledning, förklarar hon.

– Nej, det här är mitt ansvar som chef över cheferna, säger hon.

TT: Hur kommer det sig att ni inte gjort detta tidigare då det varit problem?

– Vi gör en massa saker, med löpande insatser för att följa hälso- och sjukvårdsplanen. Men det jag kan göra nu måste jag göra. Det är inte bra att de äldre patienterna blir kvar på akutmottagningarna.

Löser inte något

TT: Gäller detta bara Södersjukhuset?

– Vi har fokus på de multisjuka patienterna, så i den delen är det överförbart även till de andra sjukhusen, säger Carina Lundberg Uudelepp.

Men vårdpersonalen, som gått i hop i Stockholms Sjukvårdsupprop, menar att problemen i Stockholmsvården inte bara gäller Södersjukhuset.

– Vi tror inte att den här gruppen löser något så länge man inte går till botten med de grundläggande problemen. De är brist på personal och bristande satsningar på vårdcentralerna. Varslen och anställningsstoppen ligger fortfarande kvar. Jag förstår inte hur en arbetsgrupp på Södersjukhuset ska lösa detta, säger Akil Awad, läkare och en av initiativtagarna till Sjukvårdsuppropet i Stockholm.