Kändiskockarnas larm: ”Det är totalt nattsvart”

Restaurangbranschens kris: ”Folk måste komma ur sin corona-rädsla”

Uppdaterad 2020-03-17 | Publicerad 2020-03-16

När coronarädslan slår till spelar det ingen roll om en restaurang är känd och berömd.

Gästerna stannar ändå hemma.

– Det är totalt nattsvart, säger stjärnkrögaren Pontus Frithiof som har 250 anställda i sina verksamheter.

Omkring 15 000 jobb är i farozonen inom hotell- och restaurangbranschen.

Stjärnkrögaren Pontus Frithiof driver en rad framgångsrika krogar, bland annat på Arlanda.

– Där har vi 80 procent ner, och de kommande två veckorna ser det väldigt mörkt ut. I morse när jag åkte därifrån hade vi haft 12–15 gäster, i vanliga fall ligger vi på runt 200, säger Pontus Frithiof.

Pontus Frithiof.

Inne i Stockholm är det också en markant nergång. Avbokningar på catering och event för större sällskap, har varit mest kännbart.

– Vi tappade 6 miljoner måndag till fredag i förra veckan. Det är totalt nattsvart.

Extrapersonal uppsagd

I bolagen som Pontus Frithiof är engagerad i arbetar 250 personer. Han uppger att all extrapersonal och alla provanställda är uppsagda.

– Vi för diskussioner med facket nu om hur vi ska göra – vilka verksamheter vi kan behålla och hur vi kan banta ner.

En svårighet i planeringen är att ingen vet hur lång tid nergången kommer att vara.

– Det är rätt många livsöden som man sitter och pratar med, som man faktiskt slår undan förutsättningarna för. Jag tänker på alltifrån nyanlända till provanställda, som har tuffa situationer från början, som blir av med jobbet. Det känns fruktansvärt naturligtvis.

Från rekord till tvärnit

Skrämmande är att allt har gått så fort.

– För tre veckor sedan hade vi försäljningsrekord och såg bästa året framför oss någonsin faktiskt. Nu fick vi ju ett paket från regeringen som ändå var positivt. Det hjälper ju likviditeten en tid. Men förr eller senare ska de där pengarna betalas tillbaka.

Vad vill du säga till den som är i valet och kvalet om att gå ut på restaurang?

– Är du frisk och symptomfri – gå ut och ät! Men vidta försiktighetsåtgärder. Inte bara för min egen och branschens skull, utan för hela samhällsekonomin, så tror jag det är väldigt viktigt att vi håller konsumtionen igång, att Sverige fortsätter att fungera.

”Tappat 50 procent”

Krögaren Daniel Crespi, driver sex restauranger i Stockholm och skriver kokböcker. Han sammanfattar den nuvarande situationen med ett ord: Katastrof!

– Det verkligen jättetufft. Sedan tror jag att vi, restaurangnäringen, kanske klarar oss lite bättre – om folk är förnuftiga – än vissa andra branscher.

Daniel Crespi uppger att omsättningen i hans verksamheter tappat omkring 50 procent och är tvungen att göra ”radikala förändringar” för att överleva.

– Vi kan inte kan vara lika många som arbetar. Vi kan inte ha öppet lika många dagar i veckan. Vi kanske inte kan ha kvar alla enheter så småningom.

Daniel Crespi försöker ändå hålla humöret uppe. Nyligen lade han ut en uppmaning på sociala medier om att människor ska pallra sig ur sin corona-rädsla, tvätta händerna och gå ut och stödja sin kvarterskrog.

– Det är precis så det är. Det krävs att folk övervinner den rädslan för att inte alla restauranger ska försvinna.

Önskar uppmaning från regeringen

På fråga vilka åtgärder han önskar från landets beslutsfattare nämner han tillfälliga skattelättnader.

– Jag skulle också vilja att regeringen gick ut till hela den svenska befolkningen och sa: Gå ut och ät på restaurang! Jag tror inte det kommer hända men om man får önska.

Mardrömsstart

Krögarparet Tea Malmegård och Viktor Lejon har i sex år drivit hemmakrog i bostaden i Stockholm. För sex veckor sedan öppnade de en restaurang med plats för 48 gäster.

– Så detta är ju det absolut värsta som kunde hända, säger Tea Malmegård. För vi var ganska fullbokade men väldigt omgående bokade man av väldigt mycket.

Hon bedömer tappet till omkring 30 procent på tre dagar. Tea Malmgård berättar att personalen har fått gå ner i timmar och har fått ta ledigt.

Dorotea Malmegård och Viktor Lejon.

”Ställer om till take-away”

– Nu gäller det att verkligen vara kreativ. Så jag försöker beställa förpackningmaterial och take-away-emballage. Man får helt enkelt ändra lite på sin verksamhet.

– Vi kommer göra mycket bakelser, glass-desserter, bröd som man kan med sig hem, sälja ut saker till förrätter.

Tea Malmgård försöker samtidigt se framåt och tänka att läget inte kommer vara för evigt, att kunderna kommer tillbaka.

– Även om restaurangbranschen är en av de första branscher som får säga upp folk så är vi också bland de snabbaste att anställa tillbaka så fort vi har att göra igen.

 

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen