Smitta på äldreboenden i Skåne

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-04-08

Alf Jönsson, regiondirektör, Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, och Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör, under Regions Skånes pressträff om coronavirusets utveckling i regionen.

Jämfört med andra regioner är smittspridningen av coronaviruset fortsatt beskedlig i Skåne, men regionen ser nu en stigande trend med nyupptäckta fall.

Elva personer på fyra äldreboenden har blivit smittade.

– Det är oerhört viktigt att man inte för in smittan på äldreboenden, säger smittskyddsläkaren Mattias Waldeck.

Sedan en tid tillbaka testar Region Skåne vårdtagare på äldreboenden för covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset. Förra veckan upptäcktes att personer smittats på ett äldreboende, men under tisdagen fick regionen besked om smittade vårdtagare på ytterligare tre äldreboenden. Totalt rör det sig om elva smittade personer.

Brist på provtagningspinnar

– Vi jobbar snabbt för att upptäcka smitta på äldreboende. Det är en utsatt grupp och det är oerhört viktigt att man inte för in smitta på äldreboenden. Att besöksförbuden hålls och att man tar hand om de äldre på ett optimalt sätt, säger biträdande smittskyddsläkaren Mattias Waldeck och uppger att det finns drygt 300 äldreboenden i regionen.

Det finns uppgifter om att även personal på äldreboenden har uppvisat symptom på covid-19, säger han.

– Det byggs upp en kapacitet för provtagning av personal, men det som det är bristvara på nu är provtagningspinnar, säger Waldeck.

Totalt har Region Skåne 378 konstaterade smittade fall av covid-19 och smittspridningen beskrivs fortsatt som beskedlig jämfört med andra regioner i Sverige. Cirka 200 av fallen är smittade utomlands eller har blivit smittade av personer som fått smittan utomlands.

"Stigande trend"

– Men vi ser under den senaste veckan en stigande trend i antalet nyupptäckta fall per dag. Den senaste sju dagarna har vi i genomsnitt haft tolv fall per dag jämfört med sju per dag veckan innan, säger Mattias Waldeck.

Totalt vårdas 51 covid-19-patienter på skånska sjukhus, varav 14 i intensivvård. 16 personer med sjukdomen har avlidit på sjukhus. Ett 70-tal som har vårdats på sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut.

Följ ämnen i artikeln