Förslag: Provskrivare ska kroppsvisiteras

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2019-07-01

In- och utpasseringskontroll med kroppsvisitation. Radiovågsdetektorer i provsalen.

Det kan bli de nya rutinerna när högskoleprovet skrivs. Syftet är att avskräcka från och upptäcka alla försök till fusk.

Förslaget om kroppsvisitation vid ett urval provlokaler finns i det betänkande som den särskilda utredaren Anna Tansjö nu överlämnat till Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Utredningen tillsattes sedan det uppdagats att det varit möjligt att köpa bra provresultat, och därmed öka chanserna stort att ta sig in på eftertraktade utbildningar. Fuskarna har använt sofistikerade metoder, där provskrivarna fått de rätta svaren via dolda mobiltelefoner och små öronsnäckor.

Unik företeelse

Frågan som utredningen borrat i är om fuskbekämpning är ett tillräckligt starkt skäl för att göra ett undantag från det grundlagsfästa skyddet mot kroppsvisitation. Dess svar är ja.

– Högskoleprovet är en unik företeelse och dess legitimitet behöver skyddas. Vi ser inte någon risk för att detta leder till att man börjar kroppsvisitera exempelvis studenter vid tentor, skolelver som ska skriva prov eller de som skriver teoriprovet för körkort, säger Anna Tansjö.

Högst tio procent av de anmälda provdeltagarna ska kroppsvisiteras, enligt betänkandet. Till en början föreslås ett tak på två procent. Det innebär att samtliga provskrivare vid ett urval provlokaler berörs, antingen vid in- eller utpassering.

Detektorer

Utredningen föreslår också att radiovågsdetektorer ska användas för att upptäcka radiokommunikation till eller från provdeltagare. Vidare föreslås att identiteten på den som tipsar om misstänkt fusk ska kunna omfattas av sekretess.

Matilda Ernkrans välkomnar betänkandet.

– Det är uppenbart att det finns en marknad för fusk. Det är viktigt att vi hittar nya åtgärder för att göra det så svårt som möjligt att fuska. Då får vi bort fuskarna och vi får bort dem som tycker att de ska tjäna pengar på fusket, säger hon.

Hon tror inte att kroppsvisitationen kommer att ses som ett för stort ingrepp i den personliga integriteten.

– Om du sköter dig är det ju inte ett intrång. Och utredningen har gjort ett gediget arbete vad gäller att hitta en rimlig balans, säger Matilda Ernkrans.

ANNONS