Sexstudie: Trakasserier och övergrepp vanliga

avTT

Foto: isabell Höjman/TT
En majoritet av svenskarna är nöjda med sitt sexliv, visar en ny stor studie om sexuell och reproduktiv hälsa. Arkivbild

Sextrakasserier och övergrepp mot kvinnor är vanliga i Sverige och könsskillnaderna är stora i de flesta frågor som rör sexualitet. Det visar den första stora svenska sexstudien på över 20 år.

En majoritet av de tillfrågade, 58 procent, är nöjda med sitt sexliv, visar befolkningsstudien om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), som Folkhälsomyndigheten presenterar på tisdagen.

Men det faktum att sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor är så vanliga utgör ett stort folkhälsoproblem och måste upphöra, skriver företrädare för myndigheten i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Nästan hälften av de tillfrågade kvinnorna och var tionde bland männen svarar att de någon gång utsatts för sexuella trakasserier. Ungefär 40 procent av kvinnorna hade varit med om någon form av annat sexuellt övergrepp.

För att minska kvinnors utsatthet behöver arbete med jämställdhet och att förändra attityder föras på bred front i hela samhället, skriver företrädarna.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av regeringen. Den senaste befolkningsstudien om svenskarnas inställning till sin sexualitet presenterades 1996, alltså för mer än 20 år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM